Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-30 01:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/gerhardsson-forlanger-over-vm-valdigt-roligt/

Sport

Gerhardsson förlänger över VM – tre turneringar på två år väntar

Peter Gerhardsson förlänger sitt kontrakt som damlandslaget i fotboll.
Peter Gerhardsson förlänger sitt kontrakt som damlandslaget i fotboll. Foto: Anders Wiklund/TT, Anders Wiklund/TT

Damlandslagets förbundskapten Peter Gerhardsson har förlängt sitt avtal med två år, till augusti 2023. Det innebär att han kommer att leda landslaget i tre raka mästerskap – OS nästa år, EM 2022 och VM 2023.

– Det var inget svårt beslut för min del, säger Gerhardsson.

Gerhardsson efterträdde Pia Sundhage som förbundskapten efter EM-slutspelet i Nederländerna 2017. Under hans ledning har truppen delvis förnyats och spelet utvecklats.

Höjdpunkten så här långt är VM-bronset i Frankrike sommaren 2019. Sverige var endast en förlorad förlängning mot Nederländerna från att nå VM-final.

Initialt skrev Gerhardsson ett kontrakt som sträckte sig fram till augusti 2021, det vill säga över EM-slutspelet i England. Men i och med coronakrisen har mästerskapsprogrammet förskjutits. OS är framflyttat till sommaren 2021, EM till sommaren 2022, och sedan följer ett VM-slutspel sommaren 2023.

– Jag har haft en bra relation med förbundet under hela min kontraktstid, så att ta beslutet att förlänga gick rätt snabbt när vi väl tog diskussionen, säger Gerhardsson.

Sedan sensommaren 2017 har Gerhardsson lett Sverige i totalt 36 landskamper, varav 17 varit tävlingsmatcher. 

Facit i tävlingssammanhang är lysande, 14 vinster och tre förluster.

Nederlagen har kommit mot Ukraina borta (0–1) i VM-kvalet, mot USA i gruppspelet i VM (0–2) med en medvetet reservbetonad uppställning, och mot Nederländerna i VM-semifinalen (0–1 efter förlängning).

Nu kan Gerhardsson planera mot tre mästerskap på raken. OS-platsen är redan klar i och med VM-framgången. EM-slutspelet är också inom räckhåll efter en stark öppning av kvalet med 4–1 mot Lettland (b), 5–0 mot Ungern (b) och 7–0 mot Slovakien (h). VM-kvalet inleds hösten 2021.