Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-23 19:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/gerhardsson-infor-kvalmatchen-alla-25-i-full-traning/

Sport

Gerhardsson inför kvalmatchen: ”Alla 25 i full träning”

Samtliga 25 spelare i truppen deltog i torsdagens träning.
Samtliga 25 spelare i truppen deltog i torsdagens träning. Foto: Adam Ihse/TT

Första landskampen på ett halvår och spelare som i varierande grad är matchotränade.

Men förbundskapten Peter Gerhardsson gillar läget inför EM-kvalet mot Ungern.

– Det är inte alltid vi har sådana lägen att vi har tränat fullt allihopa, säger han.

TT Text

Sveriges senaste landskamp var mot Portugal i Algarve cup i mars (2–0). Sedan dess har coronaviruset slagit till och både OS och fotbolls-EM skjutits fram.

Medan damallsvenskan varit i gång under sommaren har andra landslagsspelare, exempelvis Real Madrid-stjärnorna Kosovare Asllani och Sofia Jakobsson, inte spelat någon tävlingsmatch på över ett halvår.

Den ojämna matchvanan innebär intensiva diskussioner både med det medicinska teamet och spelarna själva, konstaterar förbundskaptenen Peter Gerhardsson.

– Vi bollar med det medicinska teamet, bollar med spelarna och får hjälp av vår fystränare, säger han.

– Någonstans där vet vi vilka som kan spela 90 minuter och vilk som är mer tveksamma. Det är utgångsläget man måste ha.

Peter Gerhardsson gillar utgångsläget spelarmässigt inför Ungernmatchen.
Peter Gerhardsson gillar utgångsläget spelarmässigt inför Ungernmatchen. Foto: Adam Ihse/TT

Redan innan samlingen stod det klart att Hedvig Lindahl missar matchen. Dessutom har senare även Fridolina Rolfö och Hanna Glas tvingats tacka nej på grund av skador.

Däremot är både Stina Blackstenius och Mimmi Larsson med i truppen, trots att båda dras med lårskador. Varken Blackstenius eller Larsson tycks heller vara helt avskrivna från EM-kvalet mot Ungern.

Enligt förbundskaptenen Peter Gerhardsson är utgångsläget lovande inför laguttagningen.

– Alla 25 tränade fullt i dag, säger han efter den sista träningen inför torsdagens match i Göteborg.

– På så sätt är utgångsläget efter den här träningen riktigt bra. Det är inte alltid vi har sådana lägen att vi har tränat fullt allihopa.

Om Blackstenius eller Larsson är aktuella för spel redan mot Ungern, eller snarare först mot Island i nästa vecka, återstår dock att se.

Samtidigt har Ungern haft ännu större problem i truppen. Efter bland annat ett coronafall i ett av de ungerska klubblagen saknades hela tio av de uttagna spelarna när truppen samlades i söndags, bland dem Ferencvaros-stjärnan Fanny Vago.

Men Ungern har ändå stora delar av sin förmodade startelva intakt, påpekar Peter Gerhardsson.

– Vi har jättebra koll, så långt det går. Det som kanske ställer till det är analysmässigt. Var placerar man in (Zsanett) Jakabfi?

– Hon har spelat på högerkanten och spelar till vänster i Wolfsburg och gjorde tre mål senast. Kommer hon som forward nu? Men det vet vi kanske inte förrän 18.45 i morgon.

Läs mer: Damlandslaget vill knäböja inför EM-kvalet

Ämnen i artikeln

Fotboll

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt