Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Gerhardsson: Kul att vara utpekad som gnällspik

Peter Gerhardsson.
Peter Gerhardsson. Foto: Michael Erichsen/TT

Peter Gerhardsson är på sitt bästa humör och det är inte bara för att BK Häcken ska möta Hammarby i cupen. Han är road av att man på Fotbollförbundet pekar ut honom som en gnällspik.

”Det ligger på samma ironinivå som Nilecity, det är fantastiskt kul”, menar Häckentränaren.

Det var när Peter Gerhardsson efter segern mot Halmstad ville veta om Häcken skulle spela semifinal på lördagen eller söndagen.

Det rörde upp känslorna på Gerhard Sager, ordförande i tävlingskommittén på Fotbollförbundet ,som anklagade Gerhardsson för att ”se orättvisor i allt” och dessutom ”brukar han gnälla”.

Gerhardsson skrattar gott åt Sagers verbala attack.

– Det enda jag sa var att jag inte bryr mig om vilka vi möter men jag tyckte det skulle vara bra att veta speldagen. Som professionell tränare så måste man ha ett träningsupplägg och det måste man ha en insikt i. Det är noggrann planering, det är klart att det påverkar om vi spelar lördag eller söndag.

– Någon gnällspik är jag inte, säger Gerhardsson. Så här roligt som jag haft de här dagarna var det länge sedan jag hade, det är ironi på hög nivå. Hade Sager ringt och pratat med mig så hade han nog förstått vad det handlade om. Jag bryr mig inte ett dugg om vad han säger. Om han mår dåligt av saker och ting så är det upp till honom.

Det är inte bara ordkriget med förbundet som triggar Gerhardsson. Han ser även fram emot söndagens cupmatch mot sitt gamla lag Hammarby.

– Det går inte att få det så mycket roligare, säger Gerhardsson.

Han spelade i Hammarby 1978 till och med 1987 och har fortfarande kontakt med flera av ”hjältarna från Söder”. Tolv av spelarna ingår i kamratklubben från 1986, Kartellen 2, som köpte obligationer ihop.

– Vi träffas en gång på våren och en gång på hösten, då gräver vi upp alla gamla minnen. Vi pratar inte så mycket fotboll utan mer vad vi gjorde runtomkring, det är mycket som bara stannar i den kretsen.

Gerhardsson var med i det legendariska 82-laget som förlorade SM-finalen mot IFK Göteborg hemma på Söderstadion trots att man sensationellt vunnit första mötet på Nya Ullevi.

– Jag tror inte att jag hade haft så mycket roligare om vi kommit etta det året, det är alla kompisar som man fick som har gett avtryck.

Nu vill han vinna mot Hammarby för att få chansen att spela Europa League.

– Det finns bara ett läge för att komma till Europa League och det är att vinna Svenska cupen.

Häcken var i semifinal i fjol och förlorade då mot IFK Göteborg som sedan vann cupfinalen mot Örebro.

– Nu ska vi ta ett steg till, minst, säger Gerhardsson förhoppningsfullt.

Gerhardsson, som ursprungligen kommer från Uppsala, gör sin åttonde säsong som tränare för BK Häcken.

Han har inga planer på att sluta.

– Det är fortfarande väldigt roligt och utvecklande, det är det viktigaste. Åtta år kan tyckas mycket utifrån men det är en arbetsplats som alla andra. I nuläget känns det väldigt bra.

Hammarby–Häcken, semifinal i Svenska cupen Kunskapskanalen/SVT Play, 19.00