Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Globalt rekordintresse för Paralympics i Rio

Rio de Janeiro. I kväll inleds Paralympics med en mäktig invigning på klassiska Maracanã-stadion. Under elva fullspäckade tävlingsdagar kommer idrottare från 162 nationer att göra upp om medaljerna i 23 idrotter.

Paralympics kommer som i en andra våg, bakom nyss avslutade sommar-OS. Storstaden Rio de Janeiro, med nära sju miljoner invånare, bromsade tillfälligt in när OS var över för drygt två veckor sedan. Ja, inte när det handlar om kvällslivet och den stundtals ogenomträngliga trafiken. Utan fokus flyttades snarare till nationalsporten fotboll, som dominerar mediebruset.

När DN anlände i helgen och besökte OS-anläggningarna ekade det väldigt tomt i de mediecentra som bara några veckor tidigare varit brusande hav, fyllda med reportrar, fotografer och tv-team från världens alla hörn.

Nu skymtade bara några enstaka representanter från media som rest in tidigt. Och alla positioner var inte bemannade med personal.

Men det här ändrades snabbt. Redan under måndagen började pulsen höjas, och allt mer media anlände, i takt med att de olika nationstrupperna flyttade in i OS-byn i Barra, som ligger i ett träskområde, en bit utanför centrala Rio.

Intresset för Paralympics 2016 är rekordstort. Fyra miljarder människor kommer att kunna följa spelen via tv-sändningar, radio eller online. Det handlar om ett digitalt genombrott för parasporten.

Totalt 154 nationer kommer att sända live, enligt den internationella paralympiska kommittén (IPC). I London för fyra år sedan var den siffran 115 nationer.

Publikmässigt kan det också bli succé. I måndags var 1,5 miljoner biljetter sålda, sju finaler var utsålda. Och arrangörerna räknar med att även resterande en miljon biljetter kommer att säljas.

IPC har tagit notis av vad som hände under OS, då det var problem att sälja till vissa idrotter, och därför lagt priserna på för den inte alltid så betalningsstarka brasilianska befolkningen mer hanterbara nivåer.

58 svenska idrottare är på plats. De flesta av dem deltog i en ceremoni inne i OS-byn i måndags, då arrangörerna hälsade deltagande nationer välkomna. På tisdagen kompletterades truppen ytterligare, och den svenska paralympiska kommittén bjöd in media till en mer informell träff, inne i OS-byn.

Vilka förhoppningar på svenska truppen ska vi då ställa? Överledaren Hans Säfström är optimistisk.

– Det finns en glädje, en energi, i truppen som vi som ledare kommer att jobba hårt för att bibehålla under spelen. Det är en grundförutsättning för bra resultat.

– Allmänt tycker jag att vi har en vältränad trupp, med bra förutsättningar. Vi har fler individer med medaljchans, och därmed totalt sett fler medaljmöjligheter, än vi hade i London. Så vi ska kunna försvara det vi gjorde i London.

– Valörer är alltid omöjligt att spekulera i. Men kommer vi upp i samma nivå som i London kommer vi att vara nöjda. Men samtidigt känner vi att vi har bud på att till och med kunna bli bättre.

I London tog Sverige tolv medaljer, fyra av varje valör. De fyra gulden togs av rullstolstennisparet Stefan Olsson och Peter Vikström, Maja Reichard i simning (fanbärare i kväll), Anna-Carin Ahlquist i singelspelet i bordtennisens rullstolsklass och Jonas Jacobsson i skyttets helmatch.

Vem eller vilka taxerar du högst i jakten på medaljer?

– Vilken vill jag inte säga. Men vi har helt klart idrotter med fler möjligheter. Jag tänker på bordtennisen, simningen, skyttet och tennis. Stefan (Olsson, tennis) ser väldigt stark ut. Och lagsporterna, de är med i medaljmatchen. Men det är fruktansvärt tuff konkurrens.

– Sedan är jag jättespänd på de nya idrotterna, som vi inte har haft med tidigare. Kanot och triathlon.

– Kanot ska bli spännande, jag tror det kan bli en överraskning där, säger Säfström.

I kanot representeras Sverige av Helene Ripa, som vann skidguld i Sotji för två år sedan.

Säfström anlände till Rio dagen efter OS-avslutningen. Han beskriver hur han såg kaoset försvinna.

– Det var plötsligt helt dött här inne i OS-byn. Men sedan har det sakta byggts upp igen.

– Och det som det riktades kritik mot under inledningen av OS i augusti, rent praktiska problem som trasiga avlopp och annat, det har vi inga problem med, det är fixat nu.

– Vi säger som vi sagt tidigare, det är alltid bra med testevent, innan vi kommer igång. Och OS är ett bra testevent. Dessutom tror jag det finns förutsättningar för en riktig publikfest.

Paralympics, invigning SVT 1 23.05

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.