Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-20 15:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/goda-chanser-att-sverige-far-arrangera-vinter-os-2026/

Sport

”Goda chanser att Sverige får arrangera vinter-OS 2026”

Mats Årjes, ordförande för SOK. Foto: Erik Simander/Bildbyrån

Sverige har ansökt om att arrangera vinter-OS och Paralympics 2026 med namnet Stockholm Åre 2026. Men Stockholms stad kommer inte bidra med personal eller pengar. 

– Vi måste ha respekt för de politiska synpunkterna men väldigt många är positiva, säger Mats Årjes, SOK:s ordförande.

Rätta artikel

Regeringen stödjer Sveriges ansökan om att arrangera vinter-OS 2026 och ger OS-ansökan den nödvändiga säkerhetsgarantin. Mats Årjes är ordförande för Sveriges olympiska kommitté (SOK).

– Det här kan ge många positiva delar, inte bara för idrotten och folkhälsan utan även för besöksnäring, svensk industri och bilden av Sverige, säger han om fördelarna som kan ges om Sverige får arrangera OS.

Men SOK har mött motstånd, i oktober sade den då tillträdande grönblå majoriteten i Stockholms stadshus nej till vinter–OS.

Därefter ändrade man sig och var positiva till OS – med kravet att staden inte kommer axla något formellt ansvar för att arrangera vinterspelen, och därmed inte bidra med pengar eller personal.

– Staden ser positivt på stora internationella arrangemang och kommer att på marknadsmässiga villkor hyra ut våra anläggningar och upplåta den mark som behövs. Det viktiga är att ett eventuellt vinter-OS 2026 inte belastar Stockholms skattebetalare, sade Anna König Jerlmyr (M), finansborgarråd till SVT tidigare i april.  

Mats Årjes svarar:

– Landet Sverige och Sveriges regering står bakom det här och det tror jag betyder mest. Vi har de arenor och infrastruktur som behövs för att arrangera ett OS enligt de nya normerna, säger han och fortsätter:

– Vi kan konstatera att väldigt många är positiva och att det blir fler och fler för varje dag. Jag är övertygad om att ju närmare omröstningarna man kommer, och ett förhoppningsvis positivt besked, kommer fler att ställa sig bakom OS. 

I stället kommer en stor del att finansieras genom bidrag från Internationella olympiska kommittén (IOK), en summa på 8.8 miljarder av totalt 13 miljarder. Resten ska finansieras av biljettförsäljning, licenser och sponsorer.

Det som behöver byggas är en ishall och en arena för längdskidåkning och skidskytte. Huvudalternativen är Järfälla och Botkyrka.

Stora delar av det svenska folket är positiva, det presenterade SVT genom en undersökning från Novus. Av de 1.059 personer som deltog ser 46 procent positivt på ett OS i Sverige, medan drygt var tredje är emot och 18 procent vet inte.

– Det är ju fantastiskt och känslan är att det blir fler och fler varje dag, säger Mats Årjes. 

Om Sverige tilldelas OS 2026 kommer tävlingsorterna vara Stockholm, Åre, Falun och i lettiska Sigulda där bob, rodel och skeleton ska avgöras. 

Den andra kandidaten till OS-arrangör är Milano-Cortina. Italien arrangerade även vinter-OS 2006 i Turin. Detta är sjunde gången Sverige ansöker om att få hålla ett vinter-OS.

– I nuläget känns det som 50–50, men de som röstar kommer att värdera olika parametrar. Vi har goda chanser och vi kan förhoppningsvis lyfta fram de delar som talar för oss. Sverige är världens mest framgångsrika olympiska nation som inte har arrangerat ett vinter–OS, säger Årjes.

Under ett IOK-möte i Lausanne den 24 juni avgörs det vem som får arrangera OS 2026.

– Nu handlar det om att rent taktiskt titta på hur vi kan försöka vinna de röstberättigades support, säger Mats Årjes om SOK:s fortsatta arbete fram tills dess att beslutet tas.