Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Golfförbundet vill förändra jargongen: Många män förstår inte att de diskriminerar

Den före detta Solheim Cup-kaptenen Carin Koch är ambassadör för Svenska golfförbundets jämställdhetsprojekt.
Den före detta Solheim Cup-kaptenen Carin Koch är ambassadör för Svenska golfförbundets jämställdhetsprojekt. Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

Svensk idrott har 60–40 som mål i sitt jämställdhetsarbete. Svenska golfförbundet går ut offensivare – med initiativet ”Vision 50/50”.

Men allt handlar inte om siffror.

– Det svåra jobbet är att förändra värderingarna, säger generalsekreteraren Gunnar Håkansson.

Gunnar Håkansson hade bilden av att golf var en jämställd idrott – tills han för tio år sedan upptäckte att bara 28 procent av Sveriges halva miljon golfspelare är kvinnor.

– Jag har alltid tyckt att golf är en schyst sport. Men golf är en väldigt manlig idrott. Den är gammal och traditionsbunden, säger Golfförbundets generalsekreterare.

Han förklarar:

– Till exempel är den stora normen att slå långt. Att spela kort är därför ”att spela som en kärring”. Det finns en massa sådana nedärvda värderingar.

Med ambitionen att få golfen att växa – och då även att locka fler kvinnor till sporten – skapade Golfförbundet 2013 ”Vision 50/50”. Initiativet handlar delvis om kvantitativa mål – fördelningen män–kvinnor i Golfförbundets styrelse är i dag 57–43 medan 50–50 redan råder i ledningsgruppen – delvis om värdegrundsarbete.

DN skrev i tisdags om hur den svenska idrottsrörelsen misslyckats med att nå Riksidrottsförbundets (RF:s) jämställdhetsmål i förbundsstyrelserna.

Golfförbundet tillhör ett av blott 26 idrottsförbund (av 71) som når målet om att inget kön ska vara representerat med mindre än 40 procent. Men enligt Gunnar Håkansson måste idrotten titta på med mer än bara siffror.

Foto:
Golfförbundets generalsekreterare Gunnar Håkansson.


– Vi kan jobba hur mycket vi vill med frågor som handlar om representation eller med att styra pengar till rätt ställe, men jargongen kommer man inte åt på det sättet, säger han.

– Jargongen finns där, och det är den som vi har bestämt oss för att försöka göra något åt.

Sedan i fjol lägger Svenska golfförbundet 2,5 miljoner kronor per år på ”Vision 50/50”, förändringsarbetet som bland annat involverar ett pilotprojekt med åtta svenska golfklubbar. Klubbarna får stöd av genusexperter och forskare och ska såväl formulera problem som hitta och genomföra lösningar.

– Vi har 470 klubbar och nästan 500.000 medlemmar, säger Gunnar Håkansson.

– Vi kan inte börja med alla klubbar, men år 2020 hoppas vi ha inspirerat 200 av dem att ha påbörjat ett jämställdhetsjobb. Vi kommer inte att ha 50–50 då, det är en vision, men vi vill starta en positiv process – som även kan ge en tillväxt av kvinnliga golfspelare.

Att få fler att känna sig inkluderade i sporten är en central punkt.

– Golfen ökar i Sverige, men antalet kvinnor ökar inte, säger Gunnar Håkansson.

– Vi måste kunna erbjuda en schystare upplevelse för kvinnor på våra golfbanor, skapa en känsla av att de kan komma dit och bli välkomna som alla andra – utan att bli subtilt nedvärderade.

– Många män förstår inte att de diskriminerar. När jag står och pratar om sådana här saker får många män en tondöv eller lomhörd blick. Det första steget är att få dem att förstå – med ett massivt batteri av seminarier, möten, skrifter.

Att Golfförbundet – som ett av Sveriges tio största idrottsförbund – visar vägen kring jämställdhetsfrågor är viktigt, tycker RF:s jämställdhetsansvariga Jenny Svender.

– Det är symbolisk viktigt att de idrotter som har stor muskelkapacitet tar frågan på allvar, säger hon.

– Då är det lättare för andra förbund att ta efter.

Karl-Erik Nilsson, ordförande i Svenska fotbollförbundet, håller med och tillägger om sitt eget förbund:

– Vi är inte bäst i klassen, men vi är i en utvecklingsfas som känns positiv. Jag hoppas att det kan få effekt.

Även Fotbollförbundets styrelse klarar i dag RF:s mål. Annat var det 2014, då Fotbollförbundet var det enda av de tio största förbunden som inte levde upp till 60–40-fördelningen.

Sedan 2013 har fotbollen jobbat hårt med att höja utbildningsnivån kring jämställdhetsfrågor på nationell nivå, berättar Karl-Erik Nilsson. Tanken är att det centrala arbetet därefter ska stimulera distrikt och föreningar.

– Krasst är ju 70 procent av alla våra utövare killar, säger Nilsson.

– Det innebär att vår tillväxtpotential finns när det gäller tjejer och kvinnor. Därför är det här en strategisk fråga för oss.

Fakta.Jämställdheten i de tio största förbunden

Bara 26 av Riksidrottsförbundets 71 idrottsförbund klarade i september 2016 målet om att inget kön ska vara representerat med mindre än 40 procent i sina styrelser.

Av de tio största förbunden, sett till antalet aktiva idrottare, klarar sex målet. Fyra (Friidrottsförbundet, Ridsportsförbundet, Ishockeyförbundet och Skidförbundet) gör det inte.

I onsdags föreslog Riksidrottsstyrelsen att kvotering ska gälla i förbundsstyrelserna och att förbund som inte når minst 40 procent kvinnor – eller män – ska straffas ekonomiskt. Om detta fattas beslut i maj 2017.

Så ser jämställdheten ut i de tio största förbunden

* Svenska fotbollförbundet:

Aktiva idrottare 2015: 501 388.

Förbundsstyrelsen, män-kvinnor i procent: 57–43.

* Svenska golfförbundet

Aktiva idrottare 2015: 470 948.

Förbundsstyrelsen, män-kvinnor i procent: 57–43.

* Svenska friidrottsförbundet

Aktiva idrottare 2015: 381 966.

Förbundsstyrelsen, män-kvinnor i procent: 64–36.

* Svenska gymnastikförbundet

Aktiva idrottare 2015: 173 574.

Förbundsstyrelsen, män-kvinnor i procent: 44–56.

* Korpen, Svenska motionsidrottförbundet

Aktiva idrottare 2015: 166 172.

Förbundsstyrelsen, män-kvinnor i procent: 55–45.

* Svenska ridsportförbundet

Aktiva idrottare 2015: 160 258.

Förbundsstyrelsen, män-kvinnor i procent: 27–73.

* Svenska simförbundet

Aktiva idrottare 2015: 150 346.

Förbundsstyrelsen, män-kvinnor i procent: 56–44.

* Svenska innebandyförbundet

Aktiva idrottare 2015: 133 082.

Förbundsstyrelsen, män-kvinnor i procent: 57–43.

* Svenska ishockeyförbundet

Aktiva idrottare 2015: 115 074.

Förbundsstyrelsen, män-kvinnor i procent: 82–18.

* Svenska skidförbundet

Aktiva idrottare 2015: 113 441.

Förbundsstyrelsen, män-kvinnor i procent: 71–29.