Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-28 00:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/gor-mal-med-ryggen-mot-malet-overraskar-malvakterna/

Sport

Gör mål med ryggen mot målet: ”Överraskar målvakterna”

Andreas Nilsson gör mål med ryggen mot målet under EM-genrepet mot Egypten i Jönköping. Foto: Jörgen Jarnberger/Bildbyrån

De skjuter med ryggen mot målet och får målvakterna och publiken att häpna. Konstmålen har blivit handbollslandslagets hemliga vapen.

Debutanten Valter Chrintz gjorde det i EM-premiären mot Schweiz.

Publiken i Jönköping och Alingsås fick se Andreas Nilsson lyckas med liknande konstmål i träningsmatcherna mot Egypten.

Att skjuta backhandskott med ryggen mot målet tycks ha blivit en svenska handbollslandslagets specialitet.

– Mest tur, sade Chrintz efter sin akrobatiska fullträff.

Andreas Nilsson håller med och säger att det improviserade skottet kommer instinktivt.

– Om du inte kan vända dig om och skjuta normalt kan man lika gärna slänga iväg ett skott och hoppas att det går in. Målvakterna blir ofta lite överrumplade och det är nog därför som många bollar går i mål, säger han och berättar att han lyckats med konststycket ett par gånger under ligasäsongen.

Det brukar löna sig att försöka.

– Eftersom man ofta får ett frikast med sig i de där situationerna kan man säga att man får två chanser, säger spelaren som på grund av sin kroppshydda kallas för ”Stycket”.

Den svårstoppade skåningen har varit linjespelare sedan 13-årsåldern och gör med sin styrka, balans och 110 kilo livet surt för många försvarare. Han har också med utvecklat en speciell förmåga att fånga bollen med en hand.

– När jag var yngre tränade jag på det rätt mycket. Man kan köra med tennisbollar och olikformade bollar, som studsar åt olika håll. Nuförtiden hinner man sällan med att träna på det, men det sitter i ryggmärgen. Ska du spela på linjen måste du kunna fånga bollen, säger Ungernproffset, som med drygt 130 landskamper är landslagets mest rutinerade spelare.

Sveriges Valter Chrintz kaster bollen bakom ryggen och gör mål under fredagens EM-premiär mot Schweiz. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Han har fått sina smällar genom åren, men uppskattar handbollens ärliga tag. Det ges och tas, men efteråt tar man i hand och är – oftast i alla fall – goda vänner.

– Det är tufft men ”fair” och så har det väl alltid varit. Handboll är en gentlemannasport och den som filmar får höra det, säger Nilsson.

Är det mycket filmningar?

– Klart att det finns en del som överdriver och förstärker situationer, men särskilt mycket skulle jag inte säga att det är.

Kan ni inte försöka överföra den här positiva inställningen till fotbollen?

– De får stå för sin sport, så står vi för vår.

Efter utklassningssegern 34–21 i EM-premiären ser han fram mot söndagens nyckelmatch mot Slovenien.

– Ett skickligt lag med en förbundskapten som känner oss väl, säger Nilsson.

Frågan är om Ljubomir Vranjes, den gamle svenske landslagsfavoriten, har koll på de blågula konstmålen.