Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-25 11:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/goteborg-avstar-soka-friidrotts-em-i-stallet-kommer-o-ringen/

Sport

Göteborg avstår söka friidrotts-EM – i stället kommer O-Ringen

Lina Strand är orienteraren från Göteborg som vid VM i fjol tog både VM-guld och silver.
Lina Strand är orienteraren från Göteborg som vid VM i fjol tog både VM-guld och silver. Foto: Svenska Orienteringsförbundet

Efter 20 år kommer världens största orienteringstävling, O-Ringen, tillbaka till Göteborg. Så fort Gothia Cup-spelarna lämnat år 2024 ska orienterarna slå upp en jättecamping vid Kvibergs Park.

– Jag hoppas på en sprintetapp i stan, det vore coolt med målspurt på Avenyn, säger orienteraren Lina Strand.

Om 31-åringen från Partille utanför Göteborg om fyra år fortfarande tillhör världseliten återstår förstås att se.

Men i somras sprang Lina Strand hem VM-silvret på prestigefyllda långdistansen i Østfold i Norge och som en i trion som tog guld i stafetten var hon nominerad till Årets lag-priset på Idrottsgalan nyligen.

På onsdagsmorgonen meddelade orienteringsförbundets bolag O-Ringen AB och kommunens eventbolag Göteborg & Co att de kommit överens om villkoren för att O-Ringenveckan ska göra ett tredje besök i stan. 1990 var första tillfället, 2004 det andra. Då, 2004, var Lina Strand 16 år – men fick inte tävla, hon var funktionär.

– Men det var roligt också. Det känns bra att det här händer igen. Göteborg är ju en stor idrottsstad och det känns givet att orienteringen får sin plats i den. Sporten försvinner annars lätt i den dagliga idrotten. 

En faktor som spelat in för Göteborg & Co är att staden av ekonomiska skäl beslutat att inte söka värdskapet för friidrotts-EM samma år.

O-Ringen AB:s vd Henrik Boström bekräftar att det är Kvibergs Park som är planen för centralortscamping 2024. Den bedöms rymma 2.000 campingrutor.

– Vi har inte skrivit avtal ännu men har en dialog med både Serneke (fastighetsägaren) och Gothia cup, som ligger precis före i tid, säger Boström. 

Planen är att alla bussar till tävlingarna ska utgå från garaget under Ullevi. Heta områden för några av tävlingarna är vid Kåhög i Partille där Tiomilastafetten avgjordes 2017, norr om Torslanda och i närheten av Kungälv. För världseliten hör det till med ett sprintlopp i centrala staden.