Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Göteborg Horse Show får bekosta EM:s brakförlust

Peder Fredricson från Sverige rider in på H&M All In under stort jubel från publiken i hoppfinalen under EM i ridsport.
Peder Fredricson från Sverige rider in på H&M All In under stort jubel från publiken i hoppfinalen under EM i ridsport. Foto: Pontus Lundahl/TT

Överskott från andra hästtävlingar kommer delvis att bekosta det ekonomiska fiaskot i ridsport-EM i Göteborg. Delar av brakförlusten på 55 miljoner kronor kommer att tas från kommunala bolaget Got Events vinst från Göteborg Horse Show.

En extern granskning ska nu utreda hur hästfesten kunde kosta kommunen och skattebetalarna runt 80 miljoner kronor.

Kostnaderna för ridsport-EM har galopperat under lång tid. När Göteborgs tilldelades evenemanget beslutade sig staden för att gå in med 13 miljoner kronor. Förra sommaren uppdagades att tävlingarna skulle bli dyrare än planerat och kommunen mer än fördubblade sin insats med 17 miljoner kronor, men kostnaderna fortsatte att öka och i våras beräknades förlusten till 30 miljoner. I onsdags kom beskedet att evenemanget gått minst 55 miljoner back. Eftersom Göteborgs stad tagit på sig att garantera evenemanget får man stå för notan.

– Det har varit usel ekonomistyrning, men det är långt ifrån den enda förklaringen. Vi kommer nu att tillsätta en extern granskning som ska se hur det kunde gå så här illa, säger Håkan Linnarsson, socialdemokratisk politiker och ordförande i kommunala Göteborg&Co, som äger Got Event, det bolag som var delarrangör.

Linnarsson säger att man vid en preliminär granskning upptäckt flera poster som blivit betydligt dyrare än budget. Det handlar om säkerhet, tv-avtal och att tävlingarna flyttades ut från Nya Ullevi till Heden och Göteborgs gator.

Detta är också skälet till att hela notan inte är klar. Tävlingarna orsakade stora skador på konstgräsplanerna på Heden, som beräknas kosta runt tio miljoner att återställa. Inräknat de pengar som Göteborg satsade från början kommer det att handla om en totalkostnad för skattebetalarna på 80 miljoner kronor, pengar som bland annat kommer att tas från Got Event. Enligt Linnarsson har bolaget ett eget kapital på cirka 44 miljoner. Indirekt blir det hästsporten som få betala till sig själv.

– De mesta pengarna kommer att tas från Got Events överskott och mycket av de pengarna kommer ju från Göteborg Horse Show i Scandinavium, som varit ett framgångsrikt arrangemang, säger Linnarsson och förklarar att det inte är klart hur resten av kostnaden ska finansieras.

Jonas Ransgård, gruppledare för moderaterna i Göteborg, tycker att beskrivningen att annan hästsport får betala EM-fiaskot är missvisande.

– Got Event är kontinuerligt beroende av koncernbidrag från moderbolaget Göteborgs Stadshus AB, så det finns inget överskott. Därför tycker jag det är viktigt att säga att det är göteborgarna som kommer att få betala, säger Ransgård, som är starkt kritisk till att staden skrev ett avtal där man tog hela risken för EM.

– Man kan konstatera att de enda som varit intresserade av att budgeten ska hålla är staden. Sådana avtal ska vi inte ha, fler måste vara med och ta risken, säger Ransgård.

Den ekonomiska EM-kraschen är svårförklarad också med tanke på den vana som Göteborg har av att arrangera stora evenemang. Håkan Linnarsson menar att en orsak att det nu slog fel är ovanan vid att ha tävlingar utanför de stora arenorna Nya Ullevi och Scandinavium. Han poängterar att EM-tävlingarna var lyckade sportsligt och publikt och säger att det ekonomiska fiaskot inte bör avskräcka Göteborg från att fortsätta söka stora evenemang, som ger staden stora skatteintäkter. Besöksnäringen skapar runt 20.000 arbetstillfällen.

– Men i framtiden måste vi försäkra oss om att vi har bättre koll än så här, säger Linnarsson.

80 miljoner back för skattebetalarna

Göteborgs kommun beräknas få betala runt 80 miljoner kronor för ridsport-EM.

Initialt stöd till tävlingen: 13 miljoner kronor.

Förlustgaranti: minst 55 miljoner kronor.

Skadegörelse på Hedens konstgräsplaner: cirka tio miljoner kronor.