Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-18 09:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/goteborgs-fc-vi-spelar-vidare-i-damallsvenskan/

Sport

Göteborg FC: Vi spelar vidare i damallsvenskan

Foto: Mikael Fritzon /TT

För två dagar sedan meddelade svenska mästarlaget Göteborg FC att de skulle lägga ner elitlaget. Nu vänder de – och meddelar att laget kommer att spela vidare i allsvenskan och Champions League.

För spelartruppen och ledarstaben kom tisdagens besked som en blixt från klar himmel. Ett besked som innebar att de skulle tvingas lämna Göteborg och söka sig till andra klubbar. Men efter två dagars limbo kunde alltså oron skingras.

– Just nu är jag bara glad över att få fortsätta spela fotboll i mitt Göteborg, säger Filippa Curmark, mittfältare som gjorde debut i A-landslaget för ett par månader sedan.

Var du orolig för framtiden?

– Har inget bra svar på den frågan.

Antar att det känns aningen lättare att fira nyår efter det nya beskedet?

– Absolut. Det var ett bra besked för både laget och staden, säger Curmark.

Filippa Curmark med SM-trofén, den 15 november.
Filippa Curmark med SM-trofén, den 15 november. Foto: Michael Erichsen/Bildbyrån

Det var efter ett telefonmöte mellan ledningen och spelartruppen som klubbens ordförande Peter Bronsman meddelade att elitsatsningen fortsätter. Och under våren kommer man att presentera en långsiktig plan som bygger på samarbete med etablerade föreningar i Göteborg.

Tisdagens besked från styrelsen i Göteborg FC kom som en chock. Bara sju veckor efter att man vunnit Damallsvenskan för första gången skulle elitverksamheten avvecklas. Ordföranden Peter Bronsman, som tidigare försökt få till stånd ett samarbete med IFK Göteborg, ansåg att klubben behövde integreras med en större förening, ett bredare varumärke, för att kunna ta nästa steg i utvecklingen.

– Självklart ska de herrallsvenska lagen hänga på den trend som pågår ute i Europa. Ett damlag kommer inte ha en chans annars. Vår grundidé skulle ha varit att satsa på yngre spelare. Varje klubb ska ha både herr- och damlag. Bara damlag har man inte 2021, har föreningens ordförande Peter Bronsman sagt i en intervju med GP.

Enligt det pressmeddelande Göteborg FC gick ut med på torsdagen hade man räknat med att tisdagens besked skulle leda till förvåning, resa många frågor, och skapa osäkerhet och oro hos de som närmast berördes.

Och man skriver vidare:

”Vad vi däremot inte förväntade oss var det stora, överväldigande och positiva intresset från privatpersoner, företag och fotbollsföreningar för att behålla föreningens elitverksamhet.

Vi överraskades av att så många klev fram och visade vilja att hjälpa till att finna lösningar för att behålla en elitverksamhet för damfotbollen i Göteborg.

Vår strategiska uppfattning, som vi gett uttryck för, att Kopparbergs/Göteborg FC behöver integreras med en större organisation står fast.

Det är ett ovillkorligt krav för att på sikt kunna fortsätta en elitsatsning med långsiktig konkurrenskraft nationellt och internationellt.”

Klubben kommer nu att fortsätta diskutera med de aktuella föreningar som visat intresse för samarbete och en lösning kommer troligtvis att presenteras under våren.

Om det är någon av elitföreningarna i Göteborg som finns bland de som anmält intresse ges inget svar. Men helt klart är att Örgryte IS på onsdagskvällen förklarade man inte är berett att överta Göteborg FC:s elitverksamhet och allsvenska plats.

– Jag vet självfallet vilka klubbar det är men jag kan inte säga mer. Men jag har valt ut större föreningar som kan ge det tjejerna är värda. Vi kommer att spela vidare i Champions League och damallsvenskan nästa år men i vilken färg på dräkterna är oklart, säger Peter Bronsman till GP.

DN har utan framgång sökt Bronsman och tränaren Mats Gren för ytterligare kommentarer.

Ämnen i artikeln

Göteborg
Fotboll

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt