Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-10 15:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/goteborgslag-gar-samman-mot-kommunen-onskar-hyresfritt/

Sport

Göteborgslag går samman mot kommunen – önskar hyresfritt

Läktarena i Scandinavium i Göteborg gapade tomma när hockeysäsongen avslutades i mars. Arkivbild.
Läktarena i Scandinavium i Göteborg gapade tomma när hockeysäsongen avslutades i mars. Arkivbild. Foto: Adam Ihse/TT

Frölunda Indians och IFK Göteborg går samman mot kommunen.

Stadens två största klubbar vädjar om att kommunstyrelsen i Göteborg beslutar om att inte ta ut någon hyra för Scandinavium respektive Gamla Ullevi så länge som publiken inte tillåts på arenorna, rapporterar GP.

– Varken vi eller Blåvitt eller någon elitförening har möjlighet att betala hyran när det inte finns några publikintäkter, säger Frölundas ordförande Mats Grauers till tidningen.

TT Text

Klubbarna har tillsammans skickat ett öppet brev till kommunstyrelsen i Göteborg.

”Idrotten står, som hela samhället, inför mycket stora utmaningar den närmaste tiden. Elitidrotten finansieras huvudsakligen av tre stora intäktskällor – medieavtal, partner- och publik-intäkter. Genomförs seriespel så bedöms medieavtalen kunna fullföljas och därmed kommer dessa intäkter elitidrotten till del. Partnerintäkterna kommer att påverkas i stor utsträckning då näringslivet generellt påverkas negativt av omvärldens svårigheter. Kvar är publikintäkterna som just nu är reducerade till noll kronor per match. Att då erlägga hyror blir en stor belastning för föreningarna och bidrar till att vi riskerar utslagning av många ovärderliga verksamheter – i princip alla elitidrottsföreningar bedriver också ungdomsverksamhet”, skriver de.

Redan i mars gick Svenska fotbollförbundet ut och vädjade till kommunerna om att vara tillmötesgående med hyrorna. De menade då att ungdomsidrotten är den som kanske tar störst skada när intäkterna uteblir.

Sedan tidigare har Helsingborgs IF fått hyresrabatt på närmare sju miljoner för Olympia av sin kommun, medan Östersunds kommun beslutat att ÖFK kommer att slippa betala hyra för matcher på Jämtkraft arena under kommande säsong.

Ämnen i artikeln

Göteborg
Frölunda HC

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt