Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-15 04:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/goteborgsvarvet-forst-i-europa-med-seedning-via-app/

Sport

Göteborgsvarvet inför seedning via app

Göteborgsvarvets startfålla är packad – och deltagarna fördelade i ett 30-tal startgrupper. Foto: Adam Ihse/TT

Halvmaraton-giganten Göteborgsvarvet tar till en ny teknik för löpare som vill skaffa sig en bättre startposition.

Enligt marknadschefen Mattias Grahn blir Göteborgsvarvet 16 maj nästa år först i Europa med att via en mobilapp eller gps-klocka springa giltiga så kallade seedningslopp på den plats och den tidpunkt som löparen själv vill.

Idén har de fångat upp hos New York Marathon. 

– Funktionen kallas Virtual run och har funnits i USA i några år, ofta kopplat till välgörenhet, och det är det vi vill testa även hos oss, säger Grahn till DN.

Göteborgsvarvet brukar placera ut sina omkring 60.000 anmälda löpare i ett 30-tal startgrupper som släpps iväg på Göteborgs gator utspridda över tre timmar. Omkring 8.000 löpare brukar springa något av de 20-talet seedningslopp som arrangeras varje år.

Funktionen Virtual run ger den som deltar och springer minst tio kilometer någon gång under perioden 1–10 november automatisk seedning till startgrupperna. Den som inte har någon seedningstid hamnar automatiskt i någon av de tio sista startgrupperna.

– Men med en seedningstid placeras man in längre fram utifrån ett fastställt kvaltidsschema. Appen eller gps-klockan gör att löparen själv alltså kan välja när och hur man vill försöka kvala in i den startgrupp man önskar, säger Mattias Grahn.