Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-09 21:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/gotland-har-basta-golfbanan-visby-gk-ny-etta/

Sport

Gotland har bästa golfbanan: Visby GK ny etta

Bild 1 av 2 Visby GK:s 18-hålsbana vid Kronholmen rankas nu som Sveriges bästa golfbana.
Foto: Oskar Åsgård, Svensk Golf
Bild 2 av 2 Visby Golfklubbs 17:e green. Banan vid Kronholmen är en stor spel- och naturupplevelse vid havet.
Foto: Anders Sjöstrand

Ett tronskifte har ägt rum i rankningen av Sveriges bästa golfbanor. Visby GK:s bana vid Kronholmen är för första gången etta på listan. Bro Hof Slott petas ned till andraplatsen efter många år i topp.

Tidningen Golf Digest har rankat Sveriges bästa golfbanor sedan 1993. Nu tar tidningen Svensk Golf över stafettpinnen, sedan svenska Golf Digest lagts ned. Och då är tronskiftet plötsligt ett faktum.

Europatourbanan Bro Hof Slott GC, nordväst om Stockholm, har abonnerat på förstaplatsen ända sedan klubbens internationella stolthet Stadium Course blev spelklar 2006-07. 

Men år 2020 hamnar Gotlands skönhet Visby GK i topp när expertjuryn väger samman detaljer som bandesign, arkitektoniska värden, kondition, estetik och omgivningar.

– Man blir medtagen och överväldigad, oerhört stolt och hedrad över det här, för hela klubbens skull. Helt magiskt, det måste firas, säger Visby GK:s banchef Petter Lindblad till Svensk Golf.

Mängder av nya svenska golfbanor har byggts de senaste trettio åren. Men på 50-talsklassikern Kronholmen vid Gotlands västkust, 25 kilometer söder om Visby, ser det ut som om naturen själv har skapat och format banan. 

Visby GK:s 18:e hål har blivit framröstat som ett av Sveriges vackraste golfhål.
Visby GK:s 18:e hål har blivit framröstat som ett av Sveriges vackraste golfhål.

Det öppna landskapet, sandmarken, skogskorridorerna, vindarna, fågellivet och inte minst havet präglar den natursköna bana som invigdes med nio hål redan 1958 och som har utvecklats mycket sedan dess.

Den senaste större omgörningen ägde rum 2008-09, med de tidigare tourproffsen Pierre Fulke och Adam Mednickson som banarkitekter med vidgade vyer och varsam hand. Och förädlingen fortsätter hela tiden.

Det är Visby GK:s 18-hålsbana som premieras. ”Vild, vacker och fängslande”, enligt Svensk Golf som framhåller banans läge, spelglädjen, dramatiken, greenområdena och avslutningen.

Banan är en variationsrik komposition där de fem par 5-hålen sticker ut, speciellt kanske hål 16 och 18. Här finns även en 9-hålsbana med full längd, par 36, och man kan se eller skymta Östersjön från samtliga 27 hål.

Många av Sveriges drygt 480 golfbanor håller hög klass. När Golf Digest 2018 rankade Nordens 100 bästa banor var Bro Hof Slott etta, danska Great Northern tvåa och Visby GK trea.

Ämnen i artikeln

Golf
Gotland

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt