Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-22 08:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/gottfridsson-om-nya-landslaget-mycket-star-skrivet-i-stjarnorna/

Sport

Gottfridsson om ”nya” landslaget: ”Mycket står skrivet i stjärnorna”

Jim Gottfridsson, här bredvid Sveriges förbundskapten Glenn Solberg, får en viktig roll i VM med sin rutin.
Jim Gottfridsson, här bredvid Sveriges förbundskapten Glenn Solberg, får en viktig roll i VM med sin rutin. Foto: Carl Sandin/Bildbyrån

Han må ha blivit fråntagen kaptensbindeln – men det råder inget tvivel om att erfarne Jim Gottfridsson kommer vara en stöttepelare i handbolls-VM.

Tio spelare – mer än halva det svenska laget – mästerskapsdebuterar i Egypten.

– Min roll kommer bli extra betydelsefull, säger Gottfridsson.

På onsdagen börjar VM i Egypten och 28-åriga Jim Gottfridsson gör sig redo för sitt sjätte internationella mästerskap.

– Alltid kul att spela i landslaget. Det är en höjdpunkt varje år när vi samlas här i januari. Det är väldigt häftigt att spela mästerskap för Sverige och någonting jag brinner för, säger Jim Gottfridsson.

Men den här gången lyser flera av de landslagsprofiler och nyckelspelare, som han normalt brukar vara omgärdad av, med sin frånvaro.

Fredric Pettersson, Lucas Pellas, Jonathan Carlsbogård och Jim Gottfridsson under en träning i Eskilstuna.
Fredric Pettersson, Lucas Pellas, Jonathan Carlsbogård och Jim Gottfridsson under en träning i Eskilstuna. Foto: Jonathan Näckstrand/Bildbyrån

Kuggar som Lukas Nilsson, Niclas Ekberg, Jesper Nielsen, Linus Arnesson, Mikael Appelgren och Simon Jeppsson missar alla VM, de fyra förstnämnda har alla tackat nej medan Appelgren och Jeppsson är skadade.

Dessutom har Albin Lagergren fått covid-19 och tvingats lämna landslaget.

– Det gäller att fokusera på den truppen som vi har – och det är spelare som vill vara här, säger Gottfridsson.

Han medger dock att det råder brist på erfarenhet i det lag som nytillträdde förbundskaptenen Glenn Solberg tagit ut. Faktum är att hela tio spelare i den svenska 19-mannatruppen är mästerskapsdebutanter.

– Såklart saknas rutinen och det är möjligt att det är mycket som kommer vara nytt för många i VM, med allt vad det innebär. Det är något vi får se och lära av och förhoppningsvis kan vi få det att bli bra. Just nu är det mycket som står skrivet i stjärnorna känns det som.

För egen del har Gottfridsson tagit ett kliv tillbaka från sin roll som lagkapten. Efter att ha varit truppens ledare i hemma-EM förra året, där Sverige inte lyckades ta sig vidare från gruppspelet till en semifinal, har Glenn Solberg nu i stället valt att ge bindeln till målvaktsveteranen Andreas Palicka.

– Jag har inte så mycket att kommentera om det. Det jag har sagt tidigare är att jag kommer att bli besviken om jag inte får fortsätta. Så det är klart att man blir besviken, den (bindeln) är någonting man vill ha.

Någon återhållsam roll för Bundesligaproffset ska vi nog ändå inte räkna med. I stället blir Gottfridsson en spelare att luta sig mot för de yngre i det kommande världsmästerskapet.

Med sin rutin och sin position som mittnia blir Jim Gottfridsson en svensk nyckelspelare i VM.
Med sin rutin och sin position som mittnia blir Jim Gottfridsson en svensk nyckelspelare i VM. Foto: Jonathan Näckstrand/Bildbyrån

– Jag kan köpa att min roll kommer bli extra betydelsefull. Men en större roll än den jag har haft går väl nästan inte att få med tanke på att jag de senaste tre åren varit mittnia och fått styra väldigt mycket av spelet och spelat nästan full tid framåt. Det är möjligt att jag kan få vara med mer i kontringsfaser, men annars vet jag inte om jag kan ta en större roll utanför heller. Jag är som jag är och kommer alltid vara som jag är.

Gottfridsson känner Glenn Solberg väl sedan tidigare då norrmannen innan han tillträdde som förbundskapten verkade som ledare och bollplank i den svenske spelfördelarens tyska klubb Flensburg.

– Han är från den skandinaviska skolan och vill ha ett väldigt snabbt spel från målvakt till kontring. Just där passar han jäkligt bra in. Han har fått många återbud men vi fokuserar på de som är här och jag tror att truppen som är här kan passa honom som förbundskapten, absolut, säger Gottfridsson.

Hur väl står sig den här truppen i VM?

– Vi kommer inte vara med i snacket om att vinna guldet. Där framme finns framför allt Norge och Danmark, Frankrike och Spanien också. Vi slår underifrån. Men vi är ett bra landslag och vi har spelare som spelar mycket i stora klubbar. De rutinerade killarna i laget kan få än mer ansvar och tryck på sina axlar, medan de yngre orutinerade kan mer bara köra. Det är en intressant trupp.

Läs mer:

Wanne äntligen VM-klar: ”Har varit fruktansvärt”

Guide till handbolls-VM i Egypten 2021

Ämnen i artikeln

Handbolls-VM
Handboll

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt