Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-19 21:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/gottfridssons-tunga-facit-aldrig-vunnit-mot-spanien/

SPORT

Gottfridssons tunga facit: ”Aldrig vunnit mot Spanien”

”Det kommer antagligen att bli en måstematch”, säger Jim Gottfridsson om Sveriges kommande EM-match mot Spanien.
”Det kommer antagligen att bli en måstematch”, säger Jim Gottfridsson om Sveriges kommande EM-match mot Spanien. Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

Det beskrivs som en tidig måstematch i handbolls-EM.

Men om Sverige ska besegra Spanien lär det krävas något extraordinärt – för det har man nämligen inte lyckas med på nio raka försök.

– Jag tror aldrig jag har vunnit mot dem så det blir en morot i sig, säger Jim Gottfridsson.

Det var ett snöpligt uttåg ur OS efter att Spanien vunnit mot Sverige med blott ett måls marginal i kvartsfinalen i Tokyo. Revanschsuget lyser igenom när spelare och ledare blickar mot nästkommande match i handbolls-EM efter premiärsegern mot Bosnien-Hercegovina.

– Det blir en helt annan match, säger förbundskapten Glenn Solberg efter segern med 30–18 och fortsätter:

– Det är inte så många månader sedan vi förlorade mot Spanien med ett mål så vi är ganska sugna på att vinna den matchen men vi vet att det blir väldigt svårt.

Spanien vann ”bara” med 28–26 mot Tjeckien i sin premiärmatch men har vunnit två raka EM-titlar och utvecklats till någon av en mardrömsmotståndare för Sverige. Faktum är att förlusten i OS var den nionde raka mot den sydeuropeiska handbollsnationen och för att hitta den senaste blågula segern får vi backa bandet till 2014 då Niclas Ekberg blev sexmålsskytt i en landskamp som Sverige vann med 30–25 i Malmö.

En som däremot inte var med var Jim Gottfridsson – som snart tio år efter sin landslagsdebut fortfarande inte vet hur det känns att slå Spanien.

– I Tokyo tycker jag vi förde matchen och gjorde det jättebra i 54 minuter men vi klarade inte av att stänga matchen, säger 29-åringen.

– Sedan jag började spela i landslaget så tror jag att jag aldrig vunnit mot Spanien, så bara det är en morot i sig, säger mittnian.

Har du någon teori om varför ni haft det så tufft mot dem?

– Det är ett otroligt bollskickligt lag som nästan aldrig gör några tekniska fel eller ger bort bollen. De har gjort det svårt för oss att använda vår styrka som kontringsspelet är.

Albin Lagergren i kamp med Alex Dushebaev och Jim Gottfridsson i bakgrunden i kvartsfinalförlusten mot Spanien i OS.
Albin Lagergren i kamp med Alex Dushebaev och Jim Gottfridsson i bakgrunden i kvartsfinalförlusten mot Spanien i OS. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Promenadsegern mot Bosnien-Hercegovina lär framstå som en uppvärmningsmatch i jämförelse med det som väntar på lördagen.

– Det är klart att vi kommer sättas på mycket, mycket större prövning i nästa match, säger Gottfridsson som menar att seger är ett måste för att få med sig poäng och bästa möjliga utgångsläge till huvudrundan, vilket är nästa anhalt i EM mellan gruppspel och slutspel.

Efter smakstarten på EM fanns det inte mycket att klaga på – men helt perfekt var det inte och det finns att slipa på om det ska bli något efterlängtat trendbrott mot spanjorerna.

– Jag tycker att kontringsfasen kan höjas två, tre snäpp till. Vi kommer lite otajmade och jag tycker att vi ska kunna hålla det rakare, enklare och framför allt kunna skruva upp tempot, säger Gottfridsson.

– Det är kanske lättare att göra det mot bättre lag, som Spanien, men det är någonting vi måste få till bättre i turneringen.

Sverige–Spanien börjar på lördagen klockan 20.30.

Läs mer:

Svensk smakstart på EM – körde över Bosnien-Hercegovina

Guide: EM i handboll för herrar 2022 i Slovakien och Ungern

Ämnen i artikeln

Handboll
Handbolls-EM

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt