Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-07-31 13:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/granqvist-lagger-av-tack-for-allt/

SPORT

Granqvist avslutar fotbollskarriären: ”Tack för allt”

Andreas Granqvist kommer hädanefter jobba fullt ut som sportchef för Helsingborgs IF.
Andreas Granqvist kommer hädanefter jobba fullt ut som sportchef för Helsingborgs IF. Foto: Domenic Aquilina/TT

Det blev fem mästerskap, 87 landskamper och en guldboll – men nu är det slutspelat för Andreas Granqvist.

Den svenske mittbacken avslutar fotbollskarriären, meddelar han via Instagram.

”Tack för allt”, skriver 36-åringen.

Andreas Granqvist har dragits med skadeproblem en längre tid, men så sent som i somras var han uttagen i landslaget till fotbolls-EM.

Nu är det dock över.

”Det har varit några tuffa år. Jag har kämpat och slitigt för att kunna göra både mig själv och mina lagkamrater rättvisa ute på planen. Huvudet har velat men kroppen har lite för ofta sagt ifrån”, skriver Granqvist i ett inlägg på Instagram som fortsätter:

”Nu är det klart. Jag har helt enkelt gjort mitt. Det är dags att lägga skorna på hyllan.”

Mittbacken kom hem till Helsingborgs IF sommaren 2018 efter ett framgångsrikt VM där han som lagkapten var med och förde laget till en kvartsfinal mot England. Efter det lyckade världsmästerskapet spelade han upp Helsingborgsklubben till allsvenskan från superettan.

Sejouren i allsvenskan blev dock kortvarig och HIF åkte ur redan första säsongen.

Granqvist gjorde flera säsonger utomlands i klubbar som Wigan i England, FC Groningen i Nederländerna, Genoa i Italien och Krasnodar i Ryssland.

”Jag har fått spela fotboll på högsta nivå i fem länder. Jag har fått representera mitt land. På senare år som kapten. Det har varit enormt stort för mig. Jag har fått vara med att hjälpa mitt hjärtas klubb HIF tillbaka till allsvenskan.”, skriver han.

Förutom spelare har ”Granen” på senare tid även varit sportchef i Helsingborg, en roll han nu kommer ägna sig åt fullt ut, meddelar klubben på sin hemsida.

Under karriären hann 36-åringen med att spela 87 A-landskamper och 188 tävlingsmatcher för Helsingborg. Granqvist debuterade i landslaget 2006, togs ut i fem mästerskap (fyra EM och ett VM) och vann 2017 guldbollen, priset för Sveriges bästa manliga fotbollsspelare.

I en kommentar på Svenska fotbollförbundets hemsida strör herrlandslagets förbundskapten Janne Andersson lovord över sin tidigare lagkapten.

– Framgångarna som vi haft sedan jag tog över landslaget hade inte varit möjliga utan ”Granen”. Fantastiska spelmässiga prestationer på planen och stora ledarskapsinsatser utanför har varit en stor del i att vi tog oss till kvartsfinal i VM 2018 och att vi tog oss till EM. Andreas har en förmåga att se helheten och gruppens bästa på ett imponerande sätt. Jag vill tacka honom för ett mycket väl utfört arbete och önska honom största möjliga lycka till framöver, säger Janne Andersson.

Läs mer:

Nu byggs landslaget om inför VM-kvalet

Mikael Lustig slutar i landslaget: ”Största jag varit med om”

Marcus Berg slutar i fotbollslandslaget

Sebastian Larsson slutar i landslaget

Ämnen i artikeln

Fotboll

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt