Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-05 10:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/granqvist-man-har-langtat-efter-detta-datum/

Sport

Granqvist: ”Man har längtat efter detta datum”

Man har längtat efter ett datum att sikta på. Det har varit en väldigt lång försäsong”, säger Helsingborgs och landslagets lagkapten Andreas Granqvist.
Man har längtat efter ett datum att sikta på. Det har varit en väldigt lång försäsong”, säger Helsingborgs och landslagets lagkapten Andreas Granqvist. Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån

Spanien i en EM-premiär inför över 50.000 åskådare på San Mamés-stadion i Bilbao – det var planen.

Nu väntar i stället allsvensk premiär mot Varberg hemma på Olympia – utan publik.

– Det är bara skönt att det äntligen drar i gång, säger Andreas Granqvist, lagkapten i landslaget och Helsingborg.

TT Text

Måndagen den 15 juni var tanken att Sverige skulle möta Spanien i EM-premiären i Bilbao och för Andreas Granqvist skulle matchen vara början på slutet av landslagskarriären.

En coronapandemi kom dock emellan och EM flyttades fram till nästa sommar, men tidigt efter beskedet aviserade landslagskaptenen Granqvist att han kör på i ytterligare ett år i Blågult.

– Det är fortfarande tanken, sedan ska mycket hända. Det är långt till nästa EM nästa sommar, säger Granqvist.

– Vi tar det lite efter hur det ser ut och hur kroppen känns efter att landskamperna har dragit i gång, som det nu verkar till hösten.

I kväll väntar i stället den allsvenska nykomlingen Varberg med klubblaget Helsingborg – på exakt samma datum som EM-premiären skulle ha spelats.

– Man har längtat efter ett datum att sikta på. Det har varit en väldigt, väldigt lång försäsong, säger den 35-årige mittbacken.

Hur känns kroppen nu?

– Den är helt okej. Man har ju inte spelat så mycket matcher den senaste tiden, så det är klart att det är ett litet frågetecken när det väl ska dra i gång igen med tre matcher i veckan. Jag har ju haft problem med min ljumske och mage under försäsongen.

Samtidigt som de allsvenska spelarna har fått träna under flera månader utan ett premiärdatum har det blivit tydligt att coronakrisen kommer att slå hårt mot klubbarna. Extra tufft är det för klubbar som Helsingborg, som under flera år brottats med ekonomiska problem.

Förra veckan tvingades företrädare för klubben knacka på dörren hos stadens politiker och kommunala tjänstemän. HIF spår att man kommer att gå back med minst 17 miljoner kronor.

– Det är klart att det är tufft. Vi hade inte den stabilaste ekonomin inför den här säsongen. Men vi hade ett eget kapital, även om det var litet. Sedan ställer detta till mycket för både oss och många andra klubbar, säger Granqvist.

Ordförande Krister Azelius räknar grovt med att det kan krävas 40 miljoner kronor totalt för att täcka underskott de tre kommande åren, skriver Helsingborgs Dagblad. HIF kommer att få en hyresrabatt för Olympia på nära sju miljoner kronor i år, men i övrigt presenterar kommunen ett stödpaket till föreningslivet efter sommaren, skriver HD.

– Klubben jobbar stenhårt med hjälp av sponsorer och framför allt kommunen, som är den största givaren som kan hjälpa till. Jag tror att det finns en bra och tät dialog med kommunen och sponsorer runt omkring, säger Granqvist.

Han och övriga spelare är sedan en knapp vecka tillbaka på full tjänstgöring på Olympia. Innan dess har truppen varit permitterad 60 procent av arbetstiden.

– Innan fick vi bara träna 40 procent av maxtiden, men man har fått köra lite själv hemma och på gym.

Prognosen som HIF lämnat hittills för denna säsong bygger på sju hemmamatcher utan publik. Om restriktionerna stoppar åskådarna i ett ännu längre perspektiv fördjupas krisen. Både för Helsingborg och alla andra allsvenska klubbar.

– Det är väl bara Malmö som klarar att spela en hel säsong utan publik, men annars är det mer eller mindre ett problem för alla. Vi hoppas att publiken får komma snart, säger Andreas Granqvist.

Läs mer: Vad kan du om Helsingborgs IF?

Ämnen i artikeln

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt