Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-01 01:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/gront-ljus-for-flera-ligor-i-danmark/

Sport

Grönt ljus för flera ligor i Danmark

Nanna Christiansen (mitten, här i landslaget) och hennes Brøndby har fått grönt ljus att träna och spela matcher igen.
Nanna Christiansen (mitten, här i landslaget) och hennes Brøndby har fått grönt ljus att träna och spela matcher igen. Foto: Armando Franca/AP

Danmark har lättat på restriktionerna efter nedstängningen i coronapandemin.

I ”fas två” får landets professionella idrottsligor grönt ljus att köra i gång – bland dem både damernas och herrarnas toppfotboll.

TT Text

Det är den danska regeringen som kommer med nyheten att det nu är fritt fram för flera av landets professionella idrottsserier, bland annat herrarnas två högsta fotbollsligor och den högsta på damsidan – men utan åskådare och med krav att följa ett medicinskt regelverk.

Beskedet rör även handbollsligorna, herrarnas ishockeyliga och andra professionella idrotter där utövarna lever på inkomsten från sin idrott.

Kulturministern Joy Mogensen (S) menar att det är viktigt både för idrottarna och för den sportintresserade befolkningen att idrotten kommer i gång igen.

– Ligorna måste slutföra sina serier och återuppta träningen, och vi är många som har saknat att följa med i Superligan. Det kan vi nu, även om det blir från soffan, säger Mogensen.

– Det har varit viktigt att även få med damernas liga tillsammans med de andra toppligorna i Danmark. Det hade varit ett stort nederlag för hela utvecklingen av flickfotboll och professionaliseringen av damligan om vi inte hade kunnat kora en mästare på rätt sätt.

Flera av ligorna som nu fått grönt ljus har redan avslutat sina säsonger, men de kan åtminstone återgå till träning och inleda nya säsongen inför stängda dörrar.