Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-28 05:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/guide-allt-du-behover-veta-infor-svenska-skidspelen-i-falun/

Sport

Guide: Allt du behöver veta inför Svenska skidspelen i Falun

Ebba Andersson under Svenska skidspelen i Falun 2019.
Ebba Andersson under Svenska skidspelen i Falun 2019. Foto: Daniel Eriksson/Bildbyrån

Snöbristen har oroat men nu är det dags för Svenska skidspelen. Lördag och söndag 8 och 9 februari kör skideliten om världscuppoäng i Falun.

Vad? Svenska skidspelen i längdåkning på Lugnet i Falun.

När? 8–9 februari.

Lördagens tävlingar? Sprinten, som avgörs i klassisk stil, börjar med prologen klockan 11.45, kvartsfinalerna inleds klockan 14.15.

Söndagens tävlingar? Klockan 10.00 masstart herrar 15 kilometer, fristil. Klockan 14.30 masstart damer 10 kilometer, fristil

Tv-tider? Lördag: Eurosport 1, SVT 1, klockan 14.00. Söndag: SVT 1, Eurosport player, klockan 09.30 och 14.30.

Linn Svahn, 20 år, jagar sin tredje individuella seger i sprintcupen.
Linn Svahn, 20 år, jagar sin tredje individuella seger i sprintcupen. Foto: Silas Stein/dpa

Sprintfavoriter bland damerna? Trots att Stina Nilsson är borta på grund av skada kan det mycket väl bli hemmaseger. 20-åriga stjärnskottet Linn Svahn jagar sin tredje individuella seger. Tillsammans med Jonna Sundling, som vann sprinten i Planica, och Maja Dahlqvist bildar Svahn en trio som mycket väl kan se till att det blir både en, två och tre svenska damer på prispallen. Anamarija Lampic, slovenskan som leder sprintcupen, och ryskan Natalja Neprjajeva kommer sannolikt också vara med och hugga där uppe.

Kommer Klæbo till start? Nej, Johannes Høsflot Klæbo har skadat handen och kommer inte till start. Det öppnar för fransmannen Lucas Chanavat, ryssen Gleb Retivych och italienaren Federico Pellegrino, trion som jagar norrmannen i toppen av sprintcupen.

Svenskhoppen? Johan Häggström, som ligger sjua i sprintcupen, har fått smak på finalplatser. Och Oskar Svensson går allt bättre efter en trevande start på säsongen. Eller får Calle Halfvarsson till det på hemmaplan?

När startar distansloppen? Under söndagen handlar det om 15 kilometer för herrarna, start klockan 10.00 och 10 kilometer för damerna, start klockan 14.30. Båda loppen i fristil och med masstart. Prisceremonin sker direkt efter loppens slut.

Distansfavoriter bland damerna? Det finns bara en: Therese Johaug. Masstart och ett kort distanslopp är inte till norskans fördel men det spelar ingen roll, Johaug är storfavorit.

Frida Karlsson gör comeback efter tävlingsstoppet.
Frida Karlsson gör comeback efter tävlingsstoppet. Foto: Jonas Lindkvist

Svenskhoppen? Frida Karlsson, som inte åker för landslaget, gör en mycket intressant comeback efter sin avstängning på grund av hälsoskäl. Oavsett utgången så kommer Karlsson ha blickarna på sig under söndagens lopp. Ebba Andersson, klubbkamraten från Sollefteå skidor som var fyra i världscupen i Oberstdorf senast, är det stora svenska hoppet. Charlotte Kalla, som har svårt att slå sig in på tio i topp-listan, brukar trivas i Falun.

Kommer Alexander Bolsjunov till start? Ja, ryssen som vann Tour de Ski och leder den totala världscupen är anmäld, han utmanas bland annat av landsmannen Sergej Ustiugov och ett koppel norska åkare.

Svenskhoppen? Calle Halfvarsson finns på startlinjen, allt kan hända. Viktor Thorn gör comeback efter den ryggoperation han tvingades till i höstas. Jens Burman avstår Skidspelen på grund av att man förkortat loppet och gjort det till en masstart. 

Kan Calle Halfvarsson slå till på hemmaplan?
Kan Calle Halfvarsson slå till på hemmaplan? Foto: Terje Pedersen/NTB

Varför så korta distanslopp? Tillgången till snö är inte optimal vilket gör att arrangören bara kan få till en slinga på 2.756 meter. Det är därför damerna åker 10 kilometer i stället för 15 kilometer och herrarna 15 kilometer i stället för 30 kilometer.

Varför kunde inte damerna åka 15 kilometer som planerat? Pierre Mignerey, tävlingschef på Internationella skidförbundet, förklarar beslutet med att man vill hålla sig till de traditionella distanserna, kör herrarna 15 kilometer så kör damerna vanligtvis 10 kilometer.

Vart tog den individuella starten vägen? Tanken var att det skulle vara individuella starter men då slingan är så kort är risken stor att det blir åkare på rad. Man valde därför att byta till masstart, ett lopp där åkarna garanterat kommer att åka i rad.

Nästa världscupstävling? Ski Tour 2020 som inleds i Östersund lördag 15 januari med 10 kilometer för damer och 15 kilometer för herrar. Tour 2020 avslutas den 23 februari i norska Trondheim.