Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-27 09:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/guide-em-i-handboll-for-herrar-2022-i-slovakien-och-ungern/

SPORT

Guide: EM i handboll för herrar 2022 i Slovakien och Ungern

Flensburgstjärnan Hampus Wanne är en av de svenska spelarna som fått covid-19 inför handbolls-EM.
Flensburgstjärnan Hampus Wanne är en av de svenska spelarna som fått covid-19 inför handbolls-EM. Foto: Carl Sandin/Bildbyrån

20 år efter Sveriges senaste mästerskapsguld har det blivit dags för den 15:e upplagan av handbolls-EM för herrar.

Här är allt du behöver veta om turneringen som i år avgörs i Ungern och Slovakien.

När, var och hur?

Datum: 13–30 januari 2022.

Värdnationer: Slovakien och Ungern.

Värdstäder: Budapest (MVM Dome, 20 022 åskådare), Szeged (Pick Arena, 8 143), Debrecen (Fönix Arena, 8 500), Bratislava (Ondrej Nepela Arena, 10 000), Kosice (Steel Arena, 7 900).

Gruppspel, huvudrunda och slutspel: Matcherna i gruppspelet fördelas på ovan nämnda städer. Huvudstäderna Budapest och Bratislava kommer sedan stå som värd för varsin sida av huvudrundan innan semifinaler och final tar plats i Budapest.

Var spelas finalen? I MVM Dome i den ungerska huvudstaden Budapest.

Antal lag: 24.

Handbolls-EM på tv: Samtliga matcher sänds på Viaplay och/eller TV6.

Grupperna:

Grupp A, Debrecen, Ungern: Slovenien, Danmark, Nordmakedonien och Montenegro.

Grupp B, Budapest, Ungern: Portugal, Ungern, Island och Nederländerna.

Grupp C, Szeged, Ungern: Kroatien, Serbien, Frankrike och Ukraina.

Grupp D, Bratislava, Slovakien: Tyskland, Österrike, Belarus och Polen.

Grupp E, Bratislava, Slovakien: Spanien, Sverige, Tjeckien och Bosnien-Hercegovina.

Grupp F, Kosice, Slovakien: Norge, Ryssland, Slovakien och Litauen.

Hur går lagen vidare? De två bästa lagen i grupp A, B och C går till huvudrundan i Budapest, de två bästa lagen i grupperna D, E och F går till huvudrundan i Bratislava. De två bästa lagen i huvudrundan går till semifinal i Budapest och treorna spelar match om femtepris. Final och bronsmatch spelas den 30 januari i Budapest.

Sverige matcher:

13 januari: Bosnien-Hercegovina, 20.30.

15 januari: Spanien, 20.30.

17 januari: Tjeckien, 20.30.

Den norske förbundskaptenen Glenn Solberg gör sitt tredje mästerskap med Sverige.
Den norske förbundskaptenen Glenn Solberg gör sitt tredje mästerskap med Sverige. Foto: Carl Sandin/Bildbyrån

EM-kollen:

Hur bra är Sverige? Glenn Solberg gör sitt tredje mästerskap som förbundskapten, och efter VM-silvret förra vintern och sommarens femteplats i OS finns det nu all anledning att ha höga förväntningar på norrmannens lagbygge. Sverige har ett starkt lag där hela fyra spelare (Niclas Ekberg, Felix Claar, Hampus Wanne och Lukas Sandell) är bland de 15 bästa målskyttarna i Champions League. Lottningen ser överkomlig ut och nog finns det goda möjligheter att i alla fall nå en semifinal. Den mest oroande utmaningen tycks i stället finnas utanför planen...

Störningsmoment före ett mästerskap – igen: När Sverige mot alla odds gick hela vägen till final i VM var det med ett på förhand hårt coronasargat lag som fått minimalt med träningstid tillsammans. Även om det kan framstå som ett positivt omen så är det givetvis en bekymrad Glenn Solberg som inför EM återigen fått se uppladdningen förstöras av positiva coronafall. Det andra EM-genrepet mot Nederländerna ställdes in, liksom de sista kollektiva handbollsträningarna före avfärd mot Slovakien. De som drabbats av covid-19 inför EM är bland annat viktiga kuggar som assisterande förbundskaptenen Martin Boquist och kantspelarna Hampus Wanne och Lucas Pellas. Som reserv för Pellas kallades Emil Mellegård in och när den slutgiltiga truppen togs ut var det Mellegård som fick följa med till Slovakien, trots att Pellas nu testat negativt.

Felix Claar väntas få en tung roll i det svenska EM-laget.
Felix Claar väntas få en tung roll i det svenska EM-laget. Foto: Carl Sandin/Bildbyrån

Minst virusdrabbade laget vinner? Nja, det kanske vore att ta i – men nog kommer coronaviruset åter att stå i centrum precis som i VM i Egypten för ett år sedan. Redan före turneringen är många lag – inte minst Sverige – drabbade och den här gången är det den än mer smittsamma omikronvarianten som spökar och gett upphov till ett strängare regelverk. Från början var det 14 dagar i karantän som gällde före mästerskapet och tio under turneringen för den som testat positivt. Veckan före premiären valde dock Europeiska handbollförbundet, EHF, att förkorta tiden i isolering till fem dagar – förutsatt att den smittade kan uppvisa två efterföljande negativa pcr-tester.

Publiken tillbaka på läktarna: Efter två raka publikfria mästerskap i VM och OS väntas handbolls-EM spelas med åskådare på läktarna. Ungern aviserade nyligen att det inte kommer införas några publikbegränsningar i landet. För att besöka arenorna krävs dock minst två vaccindoser, nyligen genomgången virusinfektion eller intyg på ett negativt pcr-test som inte är äldre än 72 timmar. Striktare blir det i Slovakien – där Sverige spelar gruppspel och eventuell huvudrunda – som bara tillåter att läktarna fylls till 25 procent. I princip samma regler gäller för åskådarna som i Ungern, men i Bratislava och Kosice är det dessutom obligatoriskt att bära munskydd av typen FFP2.

Tredje raka EM-titeln för Spanien? Sverige har hamnat i samma grupp som Spanien och hoppas där ta revansch på nationen som blev för svår i sommarens OS-kvartsfinal i Tokyo. För att lyckas lär det dock krävas en topprestation. Spanien har vunnit de två senaste EM-turneringarna (2018 och 2020), sedan dess även tagit brons i VM och OS och har kanske världens bästa högersexa i laget i form av Barcelonastjärnan Aleix Gómez.

Danske stjärnan Mathias Gidsel hoppas på ett nytt mästerskapsguld, precis som i Egypten 2021.
Danske stjärnan Mathias Gidsel hoppas på ett nytt mästerskapsguld, precis som i Egypten 2021. Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån

Danmark favoriter: Det handlade bara om två måls marginal – men Danmark var för bra när Sverige snuvades på ett sensationellt VM-guld i Egypten. Även den här vintern är de rödvita favoriter och har lägst odds att vinna EM bland spelbolagen. Veteraner som Mikkel Hansen och Niklas Landin håller fortfarande högsta klass i det danska laget som numera till stor del också bärs fram av 22-årige högernian Mathias Gidsel, uttagen i VM:s All Star-lag för ett år sedan och utsedd till OS-turneringens MVP i somras. Danmark lär utmanas av länder som Frankrike, Spanien, Norge – och kanske ännu en gång av Sverige. Inte heller hemmanationen Ungern bör räknas bort.

Sverige mesta mästare: Handbolls-EM har spelats vartannat år sedan 1994 och när det 15:e mästerskapet snart inleds är det Sverige som alltjämt är i topp i antal mästerskapstitlar. Fyra guld har det blivit genom åren – men det var ett tag sedan sist. Samtliga triumfer kom på ”Bengan Boys” tid: 1994, 1998, 2000 och 2002. Bakom jagar Frankrike som vunnit EM tre gånger.

Senaste svenska EM-guldet kom för 20 år sedan – i ett fullsatt Globen efter en finalrysare mot Tyskland.
Senaste svenska EM-guldet kom för 20 år sedan – i ett fullsatt Globen efter en finalrysare mot Tyskland. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Svenska truppen

Förbundskapten: Glenn Solberg.

Målvakter:
● Peter Johannesson, TBV Lemgo, 17 A-landskamper/2 mål
● Andreas Palicka, Rhein-Neckar Löwen, 128/11
● Tobias Thulin, TVB Stuttgart, 26/0

Vänstersexor:
● Hampus Wanne, SG Flensburg-Handewitt, 53/196
● Emil Mellegård, HSG Wetzlar, 7/13

Mittsexor:
● Max Darj, Bergischer HC, 84/74
● Felix Möller, IK Sävehof, 2/0
● Fredric Pettersson, Montpellier HB, 80/104
● Oscar Bergendahl, GOG, 14/24

Högersexor:
● Niclas Ekberg, THW Kiel, 189/775
● Daniel Pettersson, SC Magdeburg, 53/131

Vänsternior:
● Jonathan Carlsbogård, TBV Lemgo, 26/57
● Eric Johansson, Elverum Håndball, 2/5
● Karl Wallinius, Montpellier HB, 2/0

Mittnior:
● Felix Claar, Ålborg Håndbold, 33/63
● Jim Gottfridsson, SG Flensburg-Handewitt, 115/370

Högernior:
● Albin Lagergren, Rhein-Neckar Löwen, 71/209
● Lukas Sandell, Ålborg Håndbold, 21/53

Inför varje match får Sverige välja 16 av dessa spelare

Ämnen i artikeln

Handbolls-EM
Handboll

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt