Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-11-29 04:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/guide-infor-hastfesten-springsteen-och-kapphastar/

SPORT

Guide inför hästfesten: Springsteen och käpphästar

Foto: Mathilda Ahlberg/Bildbyrån

Tävling, show och mässaktiviteter i en unik blandning som inte finns någon annanstans.

Det är vad som bjuds när det i veckan är dags för en ny hästfest i Solna.

Här är allt du behöver veta inför Sweden International Horse Show:

När?

Sweden International Horse Show arrangeras från torsdagen den 25 november till och med söndagen den 28 november.

Tillbaka efter pandemin
Förra året var man tvungna att ställa in tävlingen på grund av pandemin.

Var?

Friends arena i Solna.

Tv

Fredagen den 26/11
SVT Play, 17.00-17.55
SVT2, 18.00-19.00 (efterhandssändning)

Lördagen den 27/11
SVT Play, 09.30-13.00 och 18.30-19.50
SVT24/Play, 21.00-22.10

Söndagen den 28/11
SVT Play, 10.30-12.55, 16.00-16.30, 17.10-19.00 samt 20.00-21.30.
SVT1 17.30-18.00 och SVT2 18.00-19.00

Jessica Springsteen under Sweden International Horse Show 2019. Nu är den amerikanska stjärnan tillbaka i Friends arena.
Jessica Springsteen under Sweden International Horse Show 2019. Nu är den amerikanska stjärnan tillbaka i Friends arena. Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Stjärnorna som kommer

I såväl hoppning som dressyr blir det tävlingar av högsta klass med några av världens bästa ryttare på plats.

De svenska hoppryttare som har blivit uttagna av förbundskaptenen Henrik Ankarcrona är: Angelica Augustsson Zanotelli, Malin Baryard Johnsson, Rolf-Göran Bengtsson, Jens Fredricson, Peder Fredricson, Evelina Tovek, Henrik von Eckermann och Stephanie Holmén.

De tio utländska ryttarna som har bjudits in av tävlingarnas sportchef Malin Baryard Johnsson är: Jessica Springsteen, USA, Lillie Keenan, USA, Harri Smolders, Nederländerna, Ioli Mytilineou, Grekland, Nicola Philippaerts, Belgien, Olivier Philippaerts, Belgien, Abdel Said, Belgien, Scott Brash, Storbritannien, Ben Maher, Storbritannien och Marlon Modolo Zanotelli, Brasilien.

Dressyrryttarna som gör upp om segern i tävlingen Top-10 är: Patrik Kittel, Therese Nilshagen och Jennie Larsson, Sverige, Jessica von Bredow Werndl, Tyskland, Cathrine Laudrup-Dufour och Carina Cassöe Krüth, Danmark, Charlotte Fry och Henri Rouste, Finland samt Dinja van Liere och Hans Peter Minderhoud, Nederländerna.

Ponnyryttare och unga ryttare

Även de yngre svenska hoppryttarna kommer att få tävla inför storpubliken på Friends. Ponnycupen Prins Carl Philips Pris har en lång tradition och bland dem som har vunnit den tidigare finns bland annat Malin Baryard Johnsson.

Ungdomstävlingen Arena Youth Tour är däremot en ny tävling. Dit har 16 lovande talanger på stor häst kvalificerat sig.

Även unga dressyrryttare får chansen att skaffa sig erfarenhet i Lövsta Future Challenge.

Käpphästar får för första gången vara med på den svenska hästshowen.
Käpphästar får för första gången vara med på den svenska hästshowen. Foto: Henrik Montgomery/TT

Käpphästar

Intresset för käpphästhopning växer bland unga, och för första gången får nu även ”käppisarna” vara med under hästshowen.

Under två dagar, 20-21 november, genomfördes en kvaltävlingar i den närliggande gallerian Westfield Mall of Scandinavia. Tävlingen var öppen för alla upp till 16 år, och de som inte hade en egen käpphäst fick låna.

Kvaltävlingarna genomfördes på två höjder 50 centimeter och 70 centimeter, och de 20 bästa är kvalade till finalen som avgörs i mässarenan inne på Friends.

Mässa

Som vanligt finns det också ett mässområde där det mesta som har med hästar går att köpa. Nytt för i år är också att man i mässarenan arrangerar en rad föreläsningar. Bland annat kommer hästskötarna Alva Svensson och Lina Andersson – som har hand om Peder Fredricsons guldhäst All In respektive Malin Baryard Johnssons guldhäst Indiana – att berätta om hur de jobbar.

Malin Baryard Johnsson är tävlingarnas sportchef och ska också både hyllas för OS-guldet samt tävla.
Malin Baryard Johnsson är tävlingarnas sportchef och ska också både hyllas för OS-guldet samt tävla. Foto: Christine Olsson/TT

Höjdpunkter

Torsdagen
De två första internationella hoppklasserna (en på eftermiddagen och en på kvällen) avgörs.

Under kvällsföreställningen avgörs också den första delen av världscupen i fyrspannskörning.

På torsdagskvällen ska också de stora svenska framgångarna under 2021 firas. Bland dem som ska hyllas finns naturligtvis OS-laget i hoppning där Malin Baryard Johnsson, Peder Fredricson och Henrik von Eckermann ingick.

Fredagen
Den här dagen bjuder på en blandning av allt från världscupen för islandshästar och internationella hoppklasser till en showtävling där en dressyrryttare och en hoppryttare bildar ett lag. Kruxet är att de den här gången byter disciplin. Hoppryttaren ska visa sina dressyrtalanger, och vice versa.

Lördagen
Den första delen av dressyrtävlingen Top-10 avgörs.

På eftermiddagen är det dags för den mest populära av alla föreställningarna nämligen ”Familjematinén” som är anpassad speciellt för att också passa de yngsta besökarna.

På kvällen avgörs den andra och avgörande omgången i världscupen i fyrspannskörning, och även en internationell hoppklass.

Söndagen
Den andra och avgörande delen i Top-10 avgörs när ekipagen rider sina kür-program.

På sena eftermiddagen avgörs den högsta och mest prestigefyllda hoppklassen Grand Prix-hoppningen, och på kvällen tävlar fälttävlansryttarna i inomhusfälttävlan.

Läs mer: Baryard: ”Vi ska inte leta ursäkter på förhand”

Ämnen i artikeln

Ridsport

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt