Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-11-29 04:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/guide-till-innebandy-vm-i-uppsala-sverige-gar-for-attonde-raka-guldet/

SPORT

Guide till innebandy-VM i Uppsala – Sverige går för åttonde raka guldet

Sveriges guldfirande efter finalvinsten mot Schweiz 2019.
Sveriges guldfirande efter finalvinsten mot Schweiz 2019. Foto: Per Wiklund/Bildbyrån

Mellan 27 november och 5 december spelas innebandy-VM i Uppsala och IFU Arena. Sverige har dominerat de senaste åren och vunnit sju raka VM-guld.

– Med all rätt har vi pressen på oss. Vi är Sverige och går för åttonde raka guldet, säger Amanda Delgado Johansson till Svensk Innebandy.

Favoriterna

SVERIGE

Antal VM-medaljer: Nio guld, ett silver och två brons.

Placering VM 2019 i Schweiz: Guld.

Poängdrottning: Team Thorengruppen dominerar i damernas SSL och har en målskillnad på hisnande 102–37. Mycket är tack vare Sofia Joelsson som gjort 18 mål och 12 assist på 10 matcher – ett snitt på tre poäng per match. Hon har dessutom gjort 119 poäng i landslaget.

Viktigaste spelare: Emelie Wibron är rutinerad och gör sitt sjätte VM. När spelare som Anna Wijk saknas blir hennes roll i omklädningsrummet ännu viktigare. Hon skulle lika gärna kunna vara poängdrottning då hon ligger tvåa i SSL:s poängliga.

FINLAND

Antal VM-medaljer: Två guld, sju silver och tre brons.

Placering VM 2019 i Schweiz: Trea.

Största stjärnor samt viktigaste spelare: Tvillingsystrarna Veera och Oona Kauppi är så bra man kan bli och förmodligen sugna på att ta Finlands första VM-guld sedan 2001. Båda spelar i ångloket Team Thorengruppen och Veera leder hela poängligan med sina 32 poäng. Oona är inte långt bakom på 29.

Veera Kauppi jublar under en match mot Sverige 2019.
Veera Kauppi jublar under en match mot Sverige 2019. Foto: Per Wiklund/Bildbyrån

Inbördes möten

Sverige hade 17 raka segrar mot Finland och hade inte förlorat sedan 2015 – men i september bröt Finland trenden. I en fyrnationsturnering (där även Tjeckien och Schweiz deltog) vann Finland med 8–7. Men i oktober fick svenskorna revansch på ”Lejonen” och tog en storseger i Euro Floorball Tour: 10–2.

Halva laget VM-debuterar

Spelarna födda 1999 och 2000 sticker ut. Åtta av tio VM-debutanter är från de årskullarna – spelare som 2018 vann U19-VM tillsammans. Två som imponerat under årets SSL-säsong är Cajsa Elm och Wilma Johansson.

Wilma Johansson slår en straff mot Schweiz i uppladdningen inför VM.
Wilma Johansson slår en straff mot Schweiz i uppladdningen inför VM. Foto: Per Wiklund/Bildbyrån

Wilma Johansson lämnade Endre för Rönnby inför säsongen – ett klubbyte som fallit väl ut. 21-åringen är redan etablerad stjärna i SSL och gör sin fjärde säsong i innebandyns finrum. Hon har hittills bidragit med 30 poäng och stått för 17 av lagets 58 mål den här säsongen.

Cajsa Elm är bästa poängplockare för tabelltvåan Pixbo. Det säger mycket om en 21-åring. Med elva mål och elva assist på åtta matcher är hon en av de bästa i SSL. Trots sin unga ålder är hon med i VM-truppen för att göra poäng.

Superstjärnan som blev gravid

Emelie Wibron födde barn i januari och slutspelet i SSL började i april. Planen var att göra en rekordsnabb comeback och när det började stod hon på planen med kaptensbindeln runt armen.

Hon lyckades leda laget till SM-guld och när innebandy-VM går av stapeln den 27 november så kommer tvåbarnsmamman att göra sitt sjätte VM. Debuten kom redan 2009 under hemma-VM i Västerås.

Hon kan slå Anna Wijks poängrekord under VM om hon gör 22 poäng – något som inte är omöjligt.

Saknaden av Anna Wijk

En av världens bästa innebandyspelare genom tiderna är 30-åriga Anna Wijk. Hennes 196 poäng på 106 landskamper är bäst genom tiderna men i år får Sveriges landslag klara sig utan henne för första gången sedan VM 2009.

Då hon nyligen fött barn avstår hon från att spela VM. Det är ännu oklart i fall hon kommer att återvända till innebandyn och landslaget igen. Så frågan är:

Hur klarar sig Sverige utan den eventuellt bästa genom tiderna?

Ämnen i artikeln

Innebandy

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt