Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Guld och silver i Laser-EM

Jesper Stålheim har väntat på det stora lyftet. Det kom på Gran Canaria.

Med EM-guldet i Laser är även OS-platsen i hamn för den 28-årige KSSS-seglaren.

Ett av Sveriges stora OS-hopp, Josefin Olsson, tog silver i Laser Radial.

Jesper Stålheim har länge stått i en klass för sig i svensk Laser. Men 2015 var en vågdal, 16:e och 17:e plats i VM respektive för-OS räckte inte för att övertyga landslagsledningen och Sveriges olympiska kommitté om en OS-biljett. De är ju en plats bland de åtta som gäller som kriterium.

Med EM i Las Palmas kom kvittot på att han är en man för Rio.

– Det tycker jag, säger förbundskapten Magnus Grävare.

– Och efter VM och för-OS har han varit topp tio i flera tävlingar. EM var det klart bästa han har gjort, han har seglat jädrigt stabilt hela regattan.

Med den OS-rutinerade Johan Barne som extraresurs har Stålheim fått taktisk hjälp som har gett resultat.

– Johan Barne har gjort fyra-fem OS i soling och är en väldigt duktig navigatör och taktiker. Han inhopp har nog hjälpt, säger Grävare.

”Det känns jäkligt bra. Det har verkligen varit en comebackregatta. Det känns helt enkelt underbart”, säger Stålheim i ett pressmeddelande.

Stålheim och Olsson låg båda på andra plats inför fredagens avslutande seglingar. Stålheim klättrade i resultatlistan under veckan och tog ledningen inför den sista seglingen och höll undan till guld. Olsson hade också ledningen inför sista seglingen i Laser Radial, men kunde inte hålla nederländska OS-tvåan Marit Bouwmeester bakom sig.

”Jag hade chansen. Det var en bra regatta, men ett tråkigt slut. Det känns lite som en besvikelse”, säger Josefin Olsson om sitt EM.

– Det kändes när hon tappade ledningen i sista racet. Men det är bra när man är besviken över en andraplats, säger Magnus Grävare.