Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-30 22:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/guldblicken/

SPORT

Guldblicken

I faderns hjulspår. 1952 blev Jack Young världsmästare i speedway. Sedan dess har det sporttokiga Australien väntat och väntat på att få en ny världsmästare. Kanske är deras väntan över på lördag.

I den fantastiska generation av världsförare i speedway Australien har just nu ligger 28-årige Jason Crump bäst till inför lördagkvällens sista VM-deltävling.

Egentligen är det bara dansken Nicki Pedersen som kan stoppa Australiens VM-förhoppningar.

Pedersen är bara en poäng efter Crump.

Regerande världsmästaren Tony Rickardsson är elva pinnar efter. Visst kan svensken fortfarande vinna VM, men det kräver seger i kväll samtidigt som varken Crump eller Pedersen tar sig till finalen i Vikingskeppet i Hamar i Norge. Leigh Adams på 118 poäng kan också vinna.
- Jag är beredd att göra mitt jobb. Jag har jobbat hårt för att komma i den här positionen, men jag vet att det kommer att bli stenhårt, säger en heltänd Jason Crump, som försökt stänga ute världen de senaste veckorna enbart med tanke på den här lördagskvällen i Hamar.

När han får det påpekat att det inte varit lätt att nå honom de senaste dagarna, svarar han och skrattar:
- Jag har haft mobilen avstängd i två veckor.

Det känns liksom att det är Crumps tur i år, efter två raka VM-silver och dominerande insatser i lag-VM där Australien vunnit tre gånger de senaste fem åren.

Känner du att det är din tur i år?
- Ja, jag har väntat länge på den här chansen och jag kommer att göra allt jag kan för att vinna. Det är bara ytterligare ett tufft GP kvar.

Du har ju haft en del maskinkrångel under säsongen. Kommer du att ändra på något inför sista deltävlingen?
- Nej, snarare tvärtom. Det gäller att se på det här så normalt som möjligt. Det gäller att behålla känsla och form.

Du leder VM - känner du dig pressad av det?
- Nej, jag leder ju bara med en enda poäng. Det hade säkert varit värre om jag haft en ledning på 12 poäng. Att jag leder är inte alls något jag tänker på.

1976 hette också en VM-medaljör Crump. Det var Jasons pappa Phil som tog bronset. Det är också därför Jason är född i Bristol, då pappa Phil körde som proffs i England.

Vinner Jason Crump i år kan man säga att segern grundlades redan under förra säsongen.

I april 2002 kraschade han i en ligamatch i Polen. Han bröt armbågen och ett revben. En skada som sedan förföljde honom hela säsongen. Trots det stod den rödhårige fightern där med VM-silvret till slut efter Tony Rickardsson.

Hur påverkade skadan dig inför årets säsong?
- Jag var tvungen att bygga upp kroppen eller operera armbågen. Jag valde att träna.

Och under vinterhalvåret ägnade han mer tid än någon gång tidigare på gymet.

Inför årets säsong bytte Crump också klubb i Polen med ett speciellt syfte.
- Jag ville lära mig av Tony Rickardsson.

Vad han specifikt lärt sig vill han inte gå in på, utan bara det faktum att han funnits kring den femfaldige världsmästaren i samband med tävlingarna i Polen hoppas han ska ha gett honom en proffsigare attityd.

Crump pekar dock på en detalj han blivit bättre på i slutet av säsongen:
- Mina starter har förbättrats med 100 procent.

Ytterligare ett steg tog Jason Crump under sommaren, då han för första gången tog kontakt med en idrottspsykolog. Något som möjligen kan spåras i att den tidigare ibland väl eldige föraren blivit lite lugnare. Han inser att man måste köra med hjärnan också och inte bara med hjärtat.

Att just Jason Crump och Nicki Pedersen är de två huvudkombattanterna inför sista deltävlingen gör det extra dramatiskt. Båda är riktiga tuffingar på banan och det lär bli en hård och skoningslös duell.

De möts i heat 10, där också Leigh Adams står på startlinjen. Gissa om de redan där vill markera vem som vill vinna för kvällen.

Jason och Nicki har mötts åtskilliga gånger i år och flera gånger har det varit hetsigt mellan dem.

I VM har de mötts 15 gånger och Jason har övertaget med 10-5.

Nerverna blir oerhört viktiga, vilket till exempel fällde Pedersen i finalen i Köpenhamn, där han körde in i starttejpen.

Klarar Pedersen nerverna på lördag?
- Många aspekter kommer att avgöra. Det tekniska, formen och framför allt nerverna. men jag vill inte ifrågasätta andra förares nerver.
- Men det handlar inte bara om Nicki. Tony kan fortfarande vinna. En kille som Tony kan man aldrig räkna ut.

Tony Rickardsson vann den här tävlingen förra året, då den inledde VM-säsongen. Svensken har visat sig behärska alla slags banor, även om Crump fortfarande föredrar de permanenta.

Vad tycker du om den tillfälliga banan i Vikingskeppet?
- Banan här ser bra ut. Den är lite mer doserad än många liknande banor. Det hjälper oss när vi kör, för då finns det flera alternativa spår att välja på. De tillfälliga banorna blir hela tiden bättre och bättre.

Favoritbana?
- Bydgoszcz utan tvekan. Den i Norrköping är också bra. Samtidigt gillar jag att köra inför stor publik. Banor som Ullevi och Cardiff skapar en fantastisk stämning.

Sex förare har vunnit VM-deltävlingar i år. Tre av dem kommer från Australien - Jason Crump, Ryan Sullivan och Leigh Adams. För första gången sedan 1952 kan alltså också världsmästaren vara från Australien från och med i kväll.

Vilket är ditt roligaste speedwayminne så här långt?
- När vi vann lagfinalen i VM i Wroclaw 2001, säger Crump.

Bakom guldstriden kör Mikael Max för att ta sig in bland de tio som är direktkvalificerade för nästa års VM. Han har elva poäng upp till den som ligger tia inför avslutningstävlingen och det är VM:s tredje svensk Andreas Jonsson.

Bild