Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Guldfavoriterna kan tvingas avsluta heltidssatsningen

Sveriges skipper Niklas Edin under matchen mot Danmark.
Sveriges skipper Niklas Edin under matchen mot Danmark. Other: Natacha Pisarenko/AP

Lag Niklas Edin spelar för att överleva ekonomiskt i OS. Efter Pyeongchang blir det inga mer pengar från Sveriges olympiska kommitté – i alla fall inte fram till 2020.

- Tar vi inte medalj i OS är vår heltidssatsning sannolikt över, säger Edin.

Sveriges herrar inledde den olympiska curlingturneringen på bästa sätt. 9-5 mot Danmark följdes upp av 7-2 mot hemmanationen Sydkorea. Laget med Niklas Edin, Oskar Eriksson, Rasmus Wranå och Christoffer Sundgren visade på nytt att den heltidssatsning på curling man kunnat göra de senaste fyra åren och som gjort dem till världsettor har burit frukt.

Men framtiden är oviss. Strax efter att laget tagit sin fjärde raka EM-titel i december nåddes man av beskedet att allt stöd från Sveriges olympiska kommitté (SOK) dras in. Alla bidrag som vinteridrotterna haft fram till OS Pyeongchang ska nu satsas på sommaridrotterna inför OS i Tokyo 2020.

För en liten sport som curling är det mycket dåliga nyheter. Trots att Lag Edin är bäst i världen och spelade in mer prispengar än någonsin tidigare i fjol gick verksamheten med 200 resdagar precis runt.

– Antingen handlar det om att hitta sponsring eller så måste vi skaffa jobb och fortsätta på deltid. Vi kommer att sätta oss ner efter OS och ta en funderare, säger Edin. 

Genom den nordamerikanska Grand Slamtouren har prispengarna i curling ökat, men det handlar fortfarande om små summor i jämförelse med många andra sporter. När Edin startade laget för fyra år sedan satte man upp ett mål om att spela in 300 000 kronor under första säsongen. I fjol vann man mer än det dubbla. Men ju mer prispengar laget vunnit, desto mindre bidrag har man fått från SOK och nu upphör detta helt.

– Det var ett tufft besked. Lite som att en arbetsgivare säger att du inte har något jobb mer. Nu måste vi hitta en lösning, säger Edin och förklarar att SOK-stödet inte är en lön utan till för att fylla ut de luckor laget har i ekonomin. Har man inga luckor blir det inga pengar.

– Ju bättre vi har spelat, desto mindre pengar har vi fått, säger Edin.

32-åringen känner sig privilegierad som kan satsa på heltid, men tänker på framtiden.

– Det är svårt att hålla på och bara gå runt. Ska man bilda familj och skaffa hus måste man ha pengar. Ska vi klara att fortsätta måste vi hitta fler inkomstkällor för enbart vinstpengar är för osäkra medel att arbeta med, säger han.

Trots att laget förekommer frekvent i tv i Kanada, där curling är en av de stora sporterna, har man haft svårt att hitta sponsorer i Nordamerika.

– Vi är i en otacksam position. Eftersom vi vill bli bäst i världen är det i Kanada vi måste spela och där har de redan så många bra lag. Här sponsras kanadensiska lag, inte lag som kommer till Kanada för att slå deras egna lag. Det är nästan omöjligt att hitta en sponsor i Kanada och här i Sverige spelar vi ju vid så få tillfällen att det inte är något värde att synas med oss, säger han och berättar att man i dag har sex, sju sponsorer, men att de genererar lite pengar och mer det han kallar vardagslyx i form av mat och andra produkter.

En fullträff i Pyeongchang skulle möjligtvis kunna ändra på det och Edin, som haft OS som mål i fyra år, säger att turneringen är viktig mer än ur ett sportsligt perspektiv.

– Ett OS-guld skulle sannolikt säkra de närmaste fyra åren. Om vi inte tar medalj är sannolikt heltidssatsningen över, säger han.

Starten på OS-turneringen kunde inte ha blivit bättre med två övertygande segrar.

– Det här var nära nog en perfekt förstadag, sade Edin, som har spelledigt på torsdagen och det kan behövas.

Både rygg och knä ömmar, men den svenske skippern är inte orolig för att han inte ska kunna genomföra turneringen.

– Jag var orolig inför turneringen, men nu känner jag att jag kan utföra alla moment. Det är mest på morgonen som det känns stelt, säger Edin.

Läs mer: Materialförändringen som gjort Sverige bäst i världen 

 

 

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.