Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Guldmedaljer och skandaler: Här är Aregawis sju år i Sverige

Foto: Erik Mårtensson/TT

18 september 2009 kom Abeba Aregawi till Sverige första gången. Här följer en sammanfattning av hennes sju år i Sverige.

2009: Börjar tävla i Sverige

Tre dagar efter ankomsten till Sverige den 18 september anmäler Abeba Aregawi sin invandring. Hon ska leva i landet med sin svenske make Henok Weldegebriel som hon gift sig med 2008. Hon börjar först tävla för Spårvägen, men byter till Hammarby.

2010: Flyttar tillbaka till Etiopien

Sex månader efter att hon kommit till Sverige flyttar hon tillbaka till Etiopien. men hon anmäler det aldrig, utan fortsätter vara skriven i Sverige.

2011: ”Vill tävla för Sverige”

Abeba Aregawi vinner XL-galan i Globen. I sin första svenska intervju säger hon att hon vill börja tävla för Sverige.

2012: Blir svensk medborgare

31 maj vinner Abeba Aregawi sin första Diamond League-gala. Hon knäcker Genzebe Dibaba och uppgiften att hon skulle kunna tävla för Sverige i OS börjar spridas.

I juli beviljas Aregawis ansökan om svenskt medborgarskap, men hon väljer att tävla för Etiopien i London. Enligt hennes man ska det etiopiska förbundet ha pressat henne.

Den 11 november blir Abeba Aregawi tävlingsklar för Sverige. ”En välkommen julklapp för svensk friidrott”, säger den dåvarande förbundsordförande Tomas Riste.

Foto: Bildbyrån
Emma Green med sina regnbågsfärgade naglar. Foto: Bildbyrån

2013: Vinner VM-guld  för Sverige

I mars gör Aregawi sin första tävling för Sverige vid inomhus-EM i Göteborg. Hon vinner 1.500 meter överlägset.

I juni avslöjar Expressen att Abeba Aregawi skrivit sig i Etiopien. Hon anmälde sig som utflyttad den 10 november 2012, dagen innan hon blev tävlingsklar för Sverige.

I augusti vinner Aregawi VM-guldet på 1.500 meter vid VM i Moskva. På en presskonferens efter guldet förklarar hon att hon inte står bakom Emma Greens ”regnbågsprotest” mot Rysslands antihomo-lag. ”Min tro tillåter inte det”, säger hon.

I en stor DN-intervju efter VM uttrycker hon sin besvikelse över att ingen firade hennes VM-guld. Samtidigt förklarade hon och hennes make sin kärlek till varandra och berättade att de funderade på att skaffa barn efter OS i Rio.

2014: Bedyrade sin kärlek – var skilda

I mars avslöjar Expressen att paret Aregawi/Weldegebriel varit skilda sedan flera månader när de bevisade sin kärlek för varandra i DN-intervjun ett halvår tidigare. Skilsmässan ägde rum redan den 17 maj 2013.

Hennes agent Jos Hermens varnar Hammarbys ordförande om att äktenskapet kan vara ett skenäktenskap.

Den åttonde mars springer Aregawi hem sin tredje raka guldmedalj när hon vinner 1.500 meter vid inomhus-VM. I en radiointervju förklarar hon att ”det är en skam att skilja sig, därför ljög jag.”

I augusti inleder Skatteverket en revision av henne.

Foto: Bildbyrån
Aregawi med dåvarande maken och tränaren Henok Weldegebriel. Foto: Bildbyrån

2015: Blir sexa i VM

Abeba Aregawi har skadeproblem och ställer in inomhussäsongen. Vid VM i Peking i augusti springer hon med smärtor och blir sexa i finalen på 1.500 meter.

Under VM berättar hon att hon har en ny pojkvän, den etiopiske maratonlöparen Yemane Tsegay.

2016: Skandalfyllda månader

Abeba Aregawi lämnar återbud till Globen-galan och skyller på skada. I slutet av februari avslöjar Expressen att Skatteverkets revision visat att hon ska betala in 11.000 kronor i skattetillägg. Men det mest uppseendeväckande är att hon till Skatteverket skrivit att hon aldrig bott i Sverige och att det lämnades in felaktiga uppgifter när hon ansökte om svenskt medborgarskap.

Den 29 februari briserar bomben: Det internationella friidrottsförbundet IAAF meddelar att Abeba Aregawi testats positivt för dopning. Rester av den förbjudna substansen meldonium har hittats i hennes prov.

Den 9 mars kommer beskedet att även B-provet är positivt.

Den 14 juli meddelar Dopningskommissionen att Abeba Aregawi frias från misstankarna om dopningsbrott.