Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-07 04:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/gullden-bakom-sveriges-premiarseger/

Sport

Gulldén bakom Sveriges premiärseger

Bild 1 av 2 Isabelle Gulldén i mixade zonen efter matchen mot Kongo-Kinshasa.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Bild 2 av 2 Linn Blohm gjorde fyra mål i Sveriges segermatch mot Kongo/Kinshasa i VM-premiären.
Foto: Janerik Henriksson/TT

Sverige vann VM-premiären i Japan mot Kongo-Kinshasa med 26–16 (11–8).

Klara siffror kan det tyckas, men det var ingen övertygande seger.

– Jag tycker det är en skitmatch, den kan inte vara jätterolig att titta på, säger förbundskapten Henrik Signell till TV6.

Sonen Lias föddes så sent som i juli, ändå är Isabelle Gulldén med när damernas VM i handboll avgörs i Japan.

Och det ska Sverige vara glada för.

I premiärmatchen mot Kongo-Kinshasa kom Gulldén in efter tio minuter. Då låg Sverige under med tre bollar, 2–5. Fyra minuter senare tog Sverige ledningen för första gången i matchen, 6–5 och bakom den förvandlingen låg den 30-åriga småbarnsmamman.

Med Gulldén som spelmotor ökade tempot och då hängde inte Kongo/Kinshasas spelare med längre. 

Framför allt var det samarbetet mellan Isabelle Gulldén och mittsexan Anna Lagerquist som firade triumfer. Med sina inspel till Lagerquist på linjen visade Gulldén att hon fortfarande är en världsspelare.

– Det kändes bra, jag spelade inte så många minuter. Man är på ett ställe i huvudet och så reagerar kroppen lite långsammare. Det är en väldigt konstig känsla att komma in i ett mästerskap och inte veta alls, beskriver Isabella Gulldén hur det är att spela efter sin mammaledighet.

Sverige hade stora problem att få hål på Kongo-Kinshasa. Man gick ner i Kongos tempo och när man fick chansen tog man ofta lite för snabba avslut. Samtidigt storspelade Kongo-Kinshasas målvakt Audrey Nganmanogne, som tillsammans med lagets storstjärna, Christianne Mwasesa (sju mål totalt,) såg till att Sverige aldrig kunde rycka ifrån ordentligt i målprotokollet.

– Det är ett svårt lag att möta, de spelar oerhört långsamt. Samtidigt blir vi stressiga när vi väl erövrar boll och tar för snabba avslut. men det är inget som oroar, säger Henrik Signell.

I halvtid ledde Sverige med 11–8, efter tio minuters spel av den andra halvleken hade man utökat ledningen till 14–9 efter tre mål av Anna Lagerquist (sex mål totalt), som tillsammans med Gulldén var Sveriges klart bästa spelare i VM-premiären.

Till sist blev det en klar seger i VM-premiären med tio bollar, 26–16. 

– Det var en premiärmatch, vi missade jättemycket och spelade väl lite för passivt i början bakåt, säger Isabelle Gulldén om premiärsegern.

Nu väntar Kina i den andra gruppspelsmatchen på måndag. Ett lag som förlorade stort, 11–25, mot Ryssland i sin första match.

Läs mer:

Förbundskaptenen om laget som ska ta VM-medalj

Guide: Handbolls-VM i Japan