Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-27 06:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/gunnarsdottir-om-fler-kvinnor-i-fotbollen-allt-ar-mer-proffsigt-nu/

SPORT

Gunnarsdottir om fler kvinnor i fotbollen: ”Allt är mer proffsigt nu”

Elisabet Gunnarsdottir som gör sin trettonde säsong som tränare för Kristianstads DFF.
Elisabet Gunnarsdottir som gör sin trettonde säsong som tränare för Kristianstads DFF. Foto: Emil Langvad/Bildbyrån

Två kvinnliga huvudtränare som möts i allsvenskan – undantaget som verkligen bekräftar regeln? Elisabet Gunnarsdottir som gör sin trettonde säsong som tränare för Kristianstads DFF är rätt person att svara.

– Jag tycker att det börjar gå åt rätt håll, säger isländskan som på söndagen mötte Renée Slegers FC Rosengård och spelade 1–1.

Artikeln har tillfogats en rättelse.

Renée Slegers tog över efter Jonas Eidevall i somras när han flyttade till Arsenal. Men Gunnarsdottir och Sleegers har faktiskt mötts två gånger tidigare. Det var när nederländskan tränade LB07 2019.

Elisabet Gunnarsdottir har varit väldigt ensam med huvudansvar i allsvenskan. Hon har ensam gjort långt fler säsonger än alla andra kvinnor tillsammans som varit huvudtränare.

Men nu finns det alltså fyra kvinnliga huvudtränare. De andra två är Maria Nilsson i Växjö och Maiju Ruotsalainen i AIK.

– Så klart hoppas jag att det kommer in fler kvinnor i branschen. Det har jag alltid önskat mig. Jag ser fler och fler kvinnor som får roller som assisterande-, målvakts- eller fystränare, säger Elisabet Gunnarsdottir. Och jag tror att fler kommer att ta steget till huvudtränare.

Under sina många år i Kristianstad har det bara varit några strötillfällen där kvinnor fått huvudansvaret för allsvenska lag. Men Elisabet Gunnarsdottir ser dagens potential.

– Maria är duktig. Jag ser en klar förbättring i Växjös spel och ledarskapet trots att hon kämpar i botten med små medel. Renée visade en fin spelidé i LB07 och är duktig på att bygga lag. Hon är talangfull och kan bli väldigt bra, om hon bara skaffar mer erfarenhet från matchsituationer med att vara tränare i fler och fler säsonger.

Är det fördomsfullt att vilja se kvinnor träna fler just kvinnliga lag?

– Det finns väl fördomar på båda hållen. Men i vissa fall tror jag att kvinnor har en annan förståelse för vissa delar som tjejer går igenom. Det viktigaste i alla lag tror jag är att sätta ihop en blandad ledarstab. Oavsett om det är ett herr- eller damlag. Det behöver inte vara som huvudtränare.

– Prio ett är alltid att hitta rätt personer i rätt positioner. Kön får inte vara ett måste. Jag tror mixen är bäst i en ledningsgrupp oavsett om det handlar om fotboll eller ett företag.

Någon direkt medicin för att få fler kvinnor att ta/få jobb som huvudtränare på elitnivå har inte Elisabet Gunnarsdottir. Hon pekar mer på den allmänna utvecklingen att kvinnor inom fotbollen på alla plan flyttat fram positionerna.

– Det har hänt väldigt mycket och jag tror det handlar om hur vi själv jobbar. Allt är mer proffsigt. Man är beredd att inte bara fråga och få, utan är också beredd att ge samma tillbaka, som herrarna. Det enda jag saknar är fler kvinnor på matcherna.

”Jag älskar att komma till mitt jobb”, säger Elisabet Gunnarsdottir om varför hon stannat i Kristianstad i 13 år.
”Jag älskar att komma till mitt jobb”, säger Elisabet Gunnarsdottir om varför hon stannat i Kristianstad i 13 år. Foto: Avdo Bilkanovic/Bildbyrån

Här har Kristianstad DFF startat ett aktivt jobb för förändring vad gäller de flickor som spelar i klubben. I förlängningen kan det också få fler flickor att bli ledare.

– Vi har vänt trenden. Ungdomarna kommer på matcherna och bildar klackar. Det handlar om att jobba med kulturen. Att besöka och just ge och ta. Jag känner igen nästan alla våra ungdomsspelare om jag möter dem på stan. Det är viktigt att vi syns hos dem, när vi vill att de ska se på oss, säger Elisabet Gunnarsdottir.

Vad är det då som drivit henne själv att stanna i Kristianstad i tretton år – så här långt?

– Passionen, svarar hon. Jag älskar att komma till mitt jobb. Jag har fantastiska medarbetare och det är så stimulerande att jobba med utveckling av vår grupp och vårt spel.

För Elisabet Gunnarsdottir har det alltid varit naturligt att leda. Och hon har också tagit fajten utåt genom att alltid vara tydlig och våga ta ställning.

Trots att hon blivit Kristianstad trogen, har det funnits en rad förfrågningar och några konkreta situationer då det varit nära en flytt.

– Tre, säger hon rättframt. Tre gånger har det varit nära. Och allra närmast med isländska landslaget i vintras. Där var vi långt i förhandlingarna, men jag ville ta över helt först efter den här säsongen och det gick de inte med på. Sen har det varit en klubb i damallsvenskan och en klubb på hög nivå i Europa.

Har aldrig FC Rosengård varit på tapeten?

– Det fanns lösa diskussioner ett år, säger Elisabet Gunnarsdottir.

Hennes Kristianstad fick överraskande 1–1 borta mot Rosengård på söndagen. Rosengård toppar serien med sex poängs marginal.

Rättelse 2021-09-27 12.55: Antalet kvinnliga tränare i damallsvenskan var felaktigt, fyra ska det vara.

Ämnen i artikeln

Skåne
Fotboll

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt