Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-19 09:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/gymnastikklubb-kastas-ut-ur-forbundet/

Sport

Gymnastikförbundet utesluter förening: ”Handlar om ungas trygghet”

Gymnastikförbundet har valt att utesluta Höga Kusten GK som medlem.

Detta efter att flera barn och ungdomar berättat om olämpliga träningsförhållanden. Till grund för beslutet ligger också att klubben inte valt att följa förbundets rekommendation om att inte anlita en specifik tränare. 

Svenska gymnastikförbundet har under fredagen beslutat att utesluta Höga Kusten GK som medlem. 

Bakgrunden är att förbundet i januari skickade en rekommendation till föreningen om att inte anlita gymnastiktränaren, som föreningen bortsåg ifrån. Det är första gången som Svenska gymnastikförbundet utesluter en förening som en konsekvens av olämpligt ledarskap, enligt ett pressmeddelande från förbundet. 

– Grunden för beslutet är att vi har en förening som valt att inte följa en rekommendation angående en tränares lämplighet. Det handlar om barn och ungas trygghet inom gymnastiken, säger Gymnastikförbundets tillförordnade generalsekreterare Pia Josephson till DN.

Vad har tränaren anklagats för att ha utsatt barnen för som är olämpligt? 

– Det har varit träningsmetoder och aspekter som kontroll av vikt och energiintag.

Vad innebär det i praktiken att klubben utesluts? 

– Föreningen har fått beskedet i dag och nu har de tre veckor på sig att överklaga beslutet till Riksidrottsnämnden. Under den perioden är föreningen fullvärdig medlem hos oss.

– Men efter den här perioden, om bedömningen är att föreningen ska uteslutas, kommer ungdomarna få söka sig till en annan gymnastikverksamhet i en annan förening.

Tränaren är fortfarande aktiv i klubben. Gymnastikförbundet har fått in flera anmälningar om olämpliga träningsförhållanden från en klubb där tränaren tidigare var aktiv. 2016 polisanmälde också förbundet tränaren, men förundersökningen lades ner. 

I ett pressmeddelande från förbundet säger Pia Josephson att barn och ungas berättelser är viktiga delar som ligger till grund för beslutet. 

– Jag vill tacka de barn och unga som har vänt sig till vuxenvärlden för hjälp, det är modigt av dem. Vi vet att många tycker att beslutet har tagit för lång tid och det har jag full förståelse för. Vi har använt oss av de verktyg vi har haft tillgängliga för att säkra en trygg gymnastikmiljö för barn och unga, säger hon. 

Stefan Westin, som är styrelseledamot i Höga Kusten GK, uttalade sig om situationen i september. 

– Tränaren har varit hos oss sedan 2016 och vi har inte haft några som helst bekymmer. Tränaren är en utmärkt tränare för barnen, sa han då till Allehanda.

I ett mejl till DN under söndagen skriver Westin att föreningen tycker det är ytterst märkligt att gymnastikförbundet väljer att stänga av klubben då tränaren varken är dömd eller har fått några disciplinära anmärkningar emot sig.