Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Gympa varje dag ska ge bättre skolresultat

Foto: Fredrik Funck

Sämre kondition, sämre styrka och ökad fetma.

Larmrapporterna om skolelevernas fysiska status duggar tätt. Men ingen ansvarig gör något åt det.

Det menar idrottsläraren Tommy Lénberg som startat ett eget forskningsprojekt där eleverna har 20 minuter extragympa - varje dag. Det ska ge bättre studieresultat.

– Är du fysiskt aktiv så ökar inlärningen, säger han.

Tommy Lénberg har varit idrottslärare i 20 år och brinner för sitt yrke – och sitt ämne. Under sina år som lärare har han kunnat se förändringen, hur allt fler ungdomar får allt sämre kondition.

– De sista tio åren ser man att det är jättemycket mer stillasittande. Framför allt har fetman ökat. De har ingen styrka och de har ingen kondition. De orkar ingenting, säger han lite drastiskt.

Vi sitter i ett litet rum med en sliten soffa och med påsar med bollar och andra idrottsredskap runtomkring oss. I våningen under ligger flickornas och pojkarnas omklädningsrum och den lilla gymnastiksalen med bänkar och ribbstolar utmed väggarna.

Läs mer: Bara en av fem flickor rör sig en timme om dagen

Skolan är byggd för lite över 700 elever, men i dag går här över tusen. Det finns en gympasal till, men den kallar Tommy Lénberg mer för ett rum.

Foto: Här i Skarpnäcks skola i Kärrtorp i södra Stockholm har Tommy Lénberg varit en av tre idrottslärare de senaste fem åren. Här har han också startat ett eget forskningsprojekt tillsammans med forskare från Karolinska institutet. Syftet är att mäta om daglig fysisk aktivitet förbättrar elevernas kondition och styrka, och även förbättrar deras skolresultat.

Så sedan i höstas har högstadieeleverna i Skarpnäcks skola haft 20 minuter obligatorisk lunchträning varje dag. Det har handlat om allt från dans och lekar till sporter som basket och fotboll.

– Vi vill se om det här lilla i vardagen, 20 minuter, påverkar dem, säger Tommy Lénberg.

Innan extragympan startade mätte KI-forskarna alla elevernas kondition och styrka och gjorde också vissa teoretiska stresstester. Samma tester har också gjorts på eleverna i grannskolan i Björkhagen som inte har extragympa varje dag.

Om några veckor kommer nu forskarna tillbaka för att göra om testerna på de båda skolorna.

– Förhoppningsvis ser vi då att våra elever är mer fysiskt aktiva och konditionsstarka än vad eleverna i Björkhagen är. Men även teoretiskt, att de kan svara på olika stresstester och är mer alerta i huvudet, säger Tommy Lénberg.

Under hösten samlade man alla årskurserna varje skoldag och gjorde gemensamma övningar på lunchrasten, men under våren har upplägget förändrats och även om aktiviteterna fortfarande är obligatoriska, så är det valfritt för eleverna hur och när de gör dem.

Mirabell Salkert i klass 9B gillar extragympan, speciellt när alla elever gjort aktiviteterna tillsammans.

– Jag tycker det blivit en bättre sammanhållning på skolan. I stället för att niorna hänger för sig, åttorna för sig och sjuorna för sig så har vi dansat tillsammans, säger hon och tillägger:

– Man känner också att man kommit i gång lite mer och att man inte sitter inne med mobilerna eller sitter inne under rasterna.

Ludvig Heed som går i 7C tycker extragympan haft effekt.

– Det har blivit lite lugnare på lektionerna, folk är lite tröttare men det har blivit mer fokus, säger han och får medhåll av sin klasskompis Otto Melén:

– När man sprungit av sig lite är det lättare att koncentrera sig och arbeta än om man bara sitter inne. Då blir man lättare uttråkad.

Inför starten av projektet mejlade Tommy Léberg utbildnings- och socialministern, men fick inget gensvar.

– Det som stört mig är att det inte förs någon debatt. Utbildningsdepartementet och skolverket för ingen dialog, trots att det finns hur mycket fakta som helst. Det finns inte en enda rapport som visar att det finns några negativa effekter av fysisk aktivitet, det finns bara positiva, säger Tommy Lénberg och fortsätter:

– Nu pratas det om att öka antalet mattetimmar och vi ska öka svenskan och vi ska öka naturkunskapen. Vi ska alltså lägga ner mer timmar på stillasittande. Men det är inte mer teori eleverna behöver, de behöver tvärtom mindre.

För att styrka sina åsikter tar Tommy Lénberg fram sin dator och klickar fram bilder som visar att hjärnaktiviteten ökar dramatiskt om man gjort någon form av fysisk aktivitet, jämfört. Chansen till inlärning är alltså större om man tränar.

– Här ser ni, idrotten fyller en funktion. Men idrottsämnet i skolan ses som något mossigt, något som måste vara med i kursplanen, men det är kanske det viktigaste ämnet av alla. Har ni inte oss så är inte hjärnan påkopplad, säger han med eftertryck.

Läs mer: Fem tips - så får du ditt barn att röra sig mer

Nu är frågan vad som händer på Skarpnäcks skola när projektet avslutas efter vårterminen. Någon form av dagliga fysiska aktiviteter blir det.

– Vi kommer att fortsätta med rörelseaktiviteterna, men jag vill att eleverna ska vara med och utforma hur de ska vara. Vi måste ta oss an problematiken med att ungdomar inte rör sig, säger rektor henrik Ahlberg.

Idrott ger bättre skolresultat

Det så kallade Bunkefloprojektet visar, enligt forskarna, att mer idrott i skolan ger bättre skolresultat. Forskarna följde barn från årskurs ett till och med nian. En grupp elever fick idrottsundervisning fem dagar i veckan, medan den andra gruppen fick vanlig undervisning två gånger i veckan.

Studien visade att de som fått extra undervisning utvecklades bättre motoriskt, men också att deras skolresultat var bättre. 96 procent av idrottsgruppen blev behöriga till gymnasiet, jämfört med 89 procent för den vanliga gruppen. Ändå större var skillnaden bland pojkarna, 96 mot 83 procent.

Studien visade också att de aktiva barnen även hade mindre tendens att utveckla fetma.

Sverige har näst minst antal idrottstimmar i veckan bland EU-länderna. På högstadiet har man i snitt två lektioner i veckan.