Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Haag om OS-silvret: Jag minns hur jobbigt det var

Alpensia. Anna Haag tog silver i skiathlon i OS i Vancouver 2010.

– När jag tänker tillbaka på loppet minns jag hur jobbigt det var men också känslan av att ha en totalupplevelse av att ha lyckats, säger Haag inför lördagens skitahlon.

Hon slog igenom på allvar i OS Vancouver då hon inte bara tog silver i skiathlon utan också åkte hem samma valör på OS-pengen i sprintstafett tillsammans med Charlotte Kalla.

– Det är många år sedan jag tog en individuell medalj, konstaterar Haag som vann guld i stafett i Sotji 2014.

Efter en försäsong som varit alldeles utmärkt har Haag gjort resultat som får henne att ha vissa förhoppningar inför lördagens skiathlon.

– Det är en distans som jag gillar och det är en fin bana. Men det är många som vill vara på pallen, det är inte givet vilka det blir.

Det talas om taktikåkning och då vill Haag gärna vara med.

– Vi pratar om hur vi kan tänka oss lägga upp loppet. Vi brukar prata ihop oss lite, det som är svårt är att det är första loppet på OS, ingen vet riktigt var man står, det kan vara bra att ha en övergripande plan. Om du är pigg eller jag är pigg så tänker man si och så. Jag har ingen klar bild över hur loppet kommer att se ut, det kan bli lite hur som helst. 

Frågan är hur man kan hjälpa varandra.

– Vi kör mycket intervaller med varandra och vet styrkorna i laget, kan man då hjälpa varandra och dra på de partierna där man är lite starkare, siktet är att hålla hög fart.

Stina Nilsson och Anna Haag i Japan.
Stina Nilsson och Anna Haag i Japan. Foto: Christine Olsson/TT

Haag gillar banan, det gör alla så här långt, och tror att det kommer att gå fort från start.

– Det är jobbigt men det är bra. Det är väldigt fina backar, de brantar till sig på ett par ställen men som det varit nu har det inte varit några problem att få fäste. Skejtbanan har långa backar och långa krön, där kan det verkligen hända grejer.

Om loppet avgörs på upploppet eller i sista branta backen vågar Haag inte riktigt gissa.

– Det beror nog helt på vilka åkare som är med in i sista backen, jag tror att backen kommer att vara väldigt avgörande. 

Hur det än blir är det en åkare Haag varnar för.

– Jessica Diggins blir farlig.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.