Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-28 00:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/hacken-chanslost-nar-lyon-hojde-tempot/

SPORT

Häcken chanslöst när Lyon höjde tempot

Catarina Macario gratuleras till sitt 2–0-mål. Lyon var klassen bättre än Häcken i den första historiska gruppspelsmatchen i Champions League för damer.
Catarina Macario gratuleras till sitt 2–0-mål. Lyon var klassen bättre än Häcken i den första historiska gruppspelsmatchen i Champions League för damer. Foto: Adam Ihse/TT

Sjufaldiga mästarna Lyon blev inte oväntat en för tuff uppgift för Häcken i den första historiska gruppspelsomgången i Champions League för damer. Norska stjärnan Ada Hegerberg gjorde comeback när fransyskorna vann med 3–0.

Häcken gjorde en bra första halvlek och kanske hade det kunnat gå annorlunda om Stina Blackstenius lyckats peta in kvitteringen efter en halvtimmes spel.

Efter paus ökade Lyon tempot ytterligare och visade att klassen på internationell damfotboll har höjts.

1–0 efter första halvlek blev till 3–0 vid full tid efter tidiga mål i båda halvlekarna.

Bravida Arena var av rättighetsskäl för dagen omdöpt till Hisingen Arena.

Det blev inte den önskade starten för hemmalaget. Visserligen hade Julia Zigiotti Olme ett närskott utanför i inledningen, men redan efter tio minuter låg bollen i Häckenmålet efter schabbel i hemmaförsvaret. Holländskan Danielle van de Donk tackade för hjälpen och kunde snyggt servera den fristående Melvine Malard till 1–0-målet.

Häcken kom med gott självförtroende efter att i helgen ha besegrat Rosengård med 2–0, ett resultat som håller spänningen vid liv i allsvenskan, men Lyon är ett motstånd av en högre klass.

De sjufaldiga Champions Leaguemästarinnorna, med landslagsspelare på de flesta platserna i startelvan, satte hög press på Häckens planhalva. Det var farligt flera gånger, men hemmalaget var heller inte ofarligt. Johanna Rytting Kaneryd prövade Lyons chilenska landslagsmålvakt Christiane Endler med ett långskott. Strax efteråt tvingades Endler till ett ännu vassare ingripande.

Stine Larsen bröstade ner bollen att springa på för Stina Blackstenius, men när skyttedrottningen försökte runda Endler dök Lyonmålvakten mot hennes fötter och avvärjde.

Det kom ett rungande nej från de gulsvarta fansen bakom målet.

Hemmalaget kunde sedan tacka Jennifer Falk för att det stannade vid 0–1 i paus. På tilläggstid avvärjde Häckenmålvakten först ett närskott längs marken och fick sedan fingrarna på returen som tog i ribban.

Fast det dröjde bara ett par minuter av andra halvlek innan Falk tvingades kapitulera igen. Lyon hade redan haft en bra möjlighet när Häcken misslyckades med att få undan bollen framför mål. Catarina Macario tryckte in 0–2-målet och gjorde uppförsbacken brant för hemmalaget.

0–3 kom bara fem minuter senare när Stine Larsson styrde bollen i eget nät i en tät situation efter en högerhörna.

Plötsligt blev klasskillnaden mellan lagen tydlig. Lyon dominerade den andra halvleken och med drygt tio minuter kvar att spela släppte Lyon in Ada Hegerberg, som på grund av allvarliga skador inte spelat fotboll på över ett år.

Norskan hann inte göra något större avtryck, men det behövdes inte. Lyon var det klart bättre laget och Häcken får ladda om. Bayern München väntar borta om en vecka. Benfica är tredje lag i gruppen.

Ämnen i artikeln

Fotboll
BK Häcken
Göteborg

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt