Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-23 09:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/halfvarsson-om-vm-videon-fick-manga-hatkommentarer/

Sport

Halfvarsson om VM-videon: ”Fick många hatkommentarer”

Bild 1 av 2 Calle Halfvarsson.
Foto: Jonas Lindkvist
Bild 2 av 2 Skidlandslaget testade bågskytte under torsdagens upptakt på Bosön.
Foto: Jonas Lindkvist

Calle Halfvarsson hade ett misslyckat VM och drabbades dessutom av både hot och hat för den musikvideo som lanserades dagen före premiären i Seefeld.

– Jag fick rätt många hatkommentarer, berättar Halfvarsson. 

Rätta artikel

Det finns alltid ett intresse för Calle Halfvarsson.

– Jag vet inte varför, det är kanske för att det händer saker runt mig. Vissa kanske har jätteförhoppningar, för de vet vad jag kan, men så blir det många misslyckanden och då blir det mycket snack och rubriker om det. 

Ibland slår han till med topplaceringar, men att följa Calle Halfvarsson handlar också om brutna stavar, taktiska missar, skador eller sjukdomar. Just nu haltar han lite sedan han skadat en tå i samband med innebandy.

Halfvarsson tar själv upp att han ”kryddat” snacket med en musikvideo.

– Då blir det rubriker och skriverier, konstaterar Halfvarsson med ett snett leende.

Han syftar på den norska video som kom ut på nätet dagen före VM-premiären.

Videon är en satir av en hiphoplåt där Calle Halfvarsson, med en motorsåg i handen, hånar norska skidåkare och texten innehåller dessutom flera sexistiska inslag. 

– Det var drygt, alltså. Det var lite jobbigt när de släppte den videon, så klart. Jag fick mycket positiva reaktioner men också väldigt många negativa. Det var mindre negativt än positivt men det blir ändå så att det negativa tar över. Om du får tio positiva kommentarer och så får du en riktigt hård negativ, där det nästan är hot och grejer inblandade, då ser du den mest.

Han berättar att det kom riktiga hot men vill inte avslöja vad de innehöll.

– Sedan tar inte jag så jättehårt på det. Men det var många som också var besvikna och skrev att de tyckt att jag var en bra skidåkare och förebild men nu är jag bara skit. 

Den kritiken biter hårdare på 30-åringen från Sågmyra än hatet och hoten.

– Då är det någon som sett upp till mig men blivit besviken, det är inte kul. De tycker nog fortfarande att man är en idiot. Jag håller huvudet högt ändå, jag tycker att jag tackar det ganska bra, även det negativa. 

Den hårda kritiken kom i regel från Sverige.

– Det kom knappt något från Norge, där var det mycket mer positivt. Det var som att den gick hem i Norge men inte i Sverige. Det är på en helt annan nivå i Norge, det har man sett tidigare. Jag tycker att de har gjort grejer som nästan är värre, de får inget hat för det. 

Halfvarsson håller med om att videon inte träffade helt rätt.

– Det blev inte bra, konstaterar han.

Om det påverkade resultaten under VM vill han inte spekulera i.

– Jag fick ingen rolig natt. Det är klart att det är ett störningsmoment när man får en sådan sak dagen innan man ska börja ladda för första distansen.

Calle Halfvarsson har också varit den åkare som blivit mest pikad av Petter Northug men han har inte varit sen att ge tillbaka.

– Det har blivit mer intressant när man har svarat upp till det Northug har sagt. Men det har ju blivit lite lugnare sedan han lagt av.

Säsongen 2019/2020 är utan internationella mästerskap där emot väntar tre större tourer varav Tour 2020 som avgörs i Sverige och Norge i februari är en nyhet.

– Det känns som att det blivit en stor press på mig att lyckas på mästerskap de sista åren på, nu måste jag verkligen lyckas. Det känns skönt att att jag bara kan koncentrerar mig på de individuella världscupsloppen. Det är inga medaljer jag måste jaga i vinter, även om det är roligt med mästerskap också.

När Halfvarsson summerar förra säsongen så hittar han snabbt ett ord han tycker passar.

– Dålig. Det var en helt okej start med en pallplats i Kuusamo och en fjärdeplats i Lillehammer. Men sedan spårade det ur.

Han funderar på vad han kan göra för att det ska gå bättre.

– Man kanske inte kan gå på i samma spår utan göra något nytt. Jag kanske ska stå över något lopp och köra lite annorlunda träning, men jag tror inte att det är träningen det är fel på. 

Vad är det du jagar?

– Medaljer, men det kanske är lite fel att säga bara det, för jag jagar egentligen ett bra lopp under ett mästerskap.