Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Halfvarsson tar sats igen

Calle Halfvarsson är tillbaka i världscupen.
Calle Halfvarsson är tillbaka i världscupen. Foto: Anders Wiklund/TT

Sjukdomsförföljde Calle Halfvarsson tar sats i världscupen igen. Halva säsongen är redan förbi för skidstjärnan.

– Det här får bli som en komma-igång-tävling, säger han.

Falun-Borlänges starke man har inte fått tillfälle att visa vad han mäktar med i vinter. Bihåleinflammation och förkylningar har inneburit ytterst få avtryck i resultatlistorna. Besöken i världscupen har inskränkt sig till sprinttävlingar i december i Davos, där han nåde kvartsfinal, och Toblach, där det tog stopp med tidskvalet.

En månad senare ska han försöka få någon fart på världscupsäsongen.

– Jag är långt från bra världscupform. Jag får vara nöjd om jag är topp sex bland svenskarna, skämtar Halfvarsson.

Just så många herrar är med för svensk del i slovenska Planica.

– Det blir som en kick att köra igång med sprint, bra träning för att väcka kroppen.

– Det blir som en utmaning att komma tillbaka och göra det bästa av det här. Eftersom jag knappt tävlat alls i vinter så behöver jag tävla igång mig. Jag vill tävla allt jag kan i världscupen och i SM kommer det bli typ alla distanser också.

Så om bara Calle Halfvarsson håller sig frisk blir det ett digert tävlingsprogram framöver. Förhoppningen är att han ska ha tävlat sig i toppform till den avslutande touren i Kanada i början på mars. Nove Mesto, Oslo, Stockholm/Falun och Lahtis ligger före Kanada-touren i programmet.

– I Stockholm och Falun hoppas jag att jag ska vara igång rätt bra igen. Jag behöver de här sprintloppen och någon tävling innan.

– Det får inte bli något mer krångel, då är det kört. Men går allt som det ska då kanske man kan hitta en bra form.

Emil Jönsson ligger bäst till bland de svenska herrarna i sprintvärldscupen. Men han finns inte med i Planica efter att ha brutit Tour de Ski på grund av sina luftrörsbesvär.

Det är i stället på damsidan som det är svenskt med högt upp. Stina Nilsson är tvåa i sprintcupen och Ida Ingemarsdotter femma och båda finns med i helgen.

– Eftersom båda var med i Tour de Ski är det väldigt svårt att sia om deras form är nu. De har förstås mest vilat under veckan, säger sprinttränaren Mats Larsson.

Fakta. Truppen i Planica

Damer: Hanna Falk, Ulricehamn, Linn Sömskar, IFK Umeå, Jonna Sundling, do, Maja Dahlqvist, Falun-Borlänge, Ida Ingemarsdotter, Åsarna, Stina Nilsson, IFK Mora.
Herrar: Johan Edin, IFK Mora, Calle Halfvarsson, Falun-Borlänge, Anton Lindblad, Hudiksvall, Gustav Nordström, Borås, Teodor Peterson, IFK Umeå, Erik Slifver, do.

Fakta. Programmet i Planica

Lördag: Sprint (fristil), herrar och damer.
Söndag: Sprintstafett (f), herrar och damer.