Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-23 22:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/hamilton-och-verstappen-i-krasch-pa-monzabanan/

SPORT

Hamilton och Verstappen i krasch på Monzabanan

Foto: AFP

Kampen om VM-titeln i formel 1 är osedvanligt hård i år mellan Max Verstappen och Lewis Hamilton.

På Monzabanan kraschade rivalerna in i varandra – när ingen ville ge sig mot den andre. Nu bestraffas Verstappen till nästa tävling.

De båda rivalerna fick bryta Italiens grand prix på grund av kollisionen efter halva racet.

TT Text

Max Verstappen försökte köra om Lewis Hamilton, som just kommit ut ur depån med lägre fart. Men britten vägrade lämna något utrymme för omkörning till sin konkurrent.

Kollisionen var oundviklig och Verstappens Red Bull-bil landade på Hamiltons Mercedes, väldigt nära brittens huvud. Båda förarna kunde dock oskadda kliva ur sina vrak, även om Hamilton efteråt klagade över smärtor i nacken.

– Han ville inte ge mig något utrymme. Han visste vad som skulle hända och ändå gjorde han det, säger Hamilton till Sky Sports.

Verstappen håller inte med.

– Jag gick på utsidan och han insåg att jag satsade, men fortsatte att preja mig, säger han till Sky Sports.

Men juryn går på Lewis Hamiltons linje. Flera timmar efter loppet kom beskedet: Verstappen bestraffas med att flyttas ner tre placeringar i starten av nästa tävling, i Ryssland om två veckor.

Incidenten på Monza är bara det senaste exemplet på den hårda kampen om VM-titeln i år, när Red Bull-bilen kunnat utmana Mercedes-stallet bättre än på länge.

Säsongen har präglats av tuffa dueller och hårda ord mellan rivalerna och på Silverstone i juli fick Verstappen bryta sedan han varit i kontakt med Lewis Hamiltons bil redan på det första varvet i en incident liknande den på Monza.

Kraschen innebär att Max Verstappen behåller VM-ledningen, fem poäng före Hamilton.

Racet på Monza blev en stor triumf för McLaren-stallet. Det klassiska bilmärket har haft några tunga år i formel 1, men fick nu fira en dubbelseger genom Daniel Ricciardo och Lando Norris.

Segern är australiern Riccardios första i formel 1 på tre år.

Ämnen i artikeln

Formel 1

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt