Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-07-29 10:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/hamilton-utsatt-for-rasism-efter-hemmasegern/

SPORT

Hamilton utsatt för rasism efter hemmasegern

Lewis Hamilton firade att han vunnit Storbritanniens GP på Silverstone.
Lewis Hamilton firade att han vunnit Storbritanniens GP på Silverstone. Foto: Lars Baron/AFP

Formel 1-stjärnan Lewis Hamilton har utsatts för rasism på sociala medier efter den kontroversiella segern i Storbritanniens grand prix.

”De här människorna har ingen plats i vår sport”, säger Internationella bilsportförbundet (Fia), Mercedes och formel 1 i ett gemensamt uttalande.

TT Text

Lewis Hamilton tog hem segern på Silverstone i England under söndagen, men det var inte utan kontroverser. På första varvet tog sig britten förbi toppkonkurrenten Max Verstappen på insidan men stötte till nederländarens bakhjul.

Det ledde till att Verstappen tappade kontroll på bilen och kraschade in i skyddsbarriärerna. VM-ledaren kunde ta sig ur bilen för egen maskin, men fördes till sjukhus.

Hamilton straffades med tio sekunders tidstillägg för incidenten, men lyckades trots det vinna loppet.

I efterhand har den sjufaldige världsmästaren utsatts för rasism på sociala medier.

”De rasistiska förolämpningar som riktats mot Hamilton under och efter Storbritanniens GP är oacceptabelt och vi har tagit bort flera kommentarer från Instagram”, säger en talesperson för Facebook i ett uttalande.

FIA, Mercedes och formel 1 har fördömt kommentarerna i ett gemensamt uttalande.

”De här människorna har ingen plats i vår sport och de ansvariga bör hållas ansvariga för sina handlingar”, skriver de.

”Alla förare och team arbetar för att bygga en mer inkluderande sport och sådant oacceptabelt näthat måste föras fram i ljuset och elimineras”.

Efter att ha tagit sitt tidstraff visade Lewis Hamilton sin klass när han passerade Charles Leclerc på det näst sista varvet och tog hem tävlingen. Hamiltons stallkamrat Valtteri Bottas blev trea.

Efter loppet gav britten sin syn på kraschen.

– Jag försöker alltid anpassa hur jag kör, speciellt med Max som är en aggressiv förare. I dag var jag bredvid honom och fick inte utrymmet, men oavsett om jag håller med om straffet så tog jag det och lät inget komma i vägen för publikens njutning, den brittiska flaggan och nationalsången, sa han i Viaplays sändning.

Det var åttonde gången som Hamilton segrade hemma på Silverstone och han höll inte igen när han firade inför de 140 000 supportrarna.

En som inte uppskattade glädjescenerna var Verstappen själv.

”Att se firandet medan jag är kvar på sjukhuset är respektlöst och osportsligt”, skriver han på Twitter.

”Jag är glad att jag är okej. Väldigt besviken att bli utslagen på det här sättet. Straffet som ges hjälper oss inte och är inte rättvist med tanke på den farliga manöver Lewis gjorde på banan.”

Ämnen i artikeln

Rasism
Formel 1
Motorsport

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt