Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-28 13:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/hammarby-bygger-for-framtiden-ska-ta-sm-guld-inom-tva-tre-ar/

Sport

Hammarby bygger för framtiden: ”Ska ta SM-guld inom två-tre år”

Hammarbys första försäsongsträning blev blöt.
Hammarbys första försäsongsträning blev blöt. Foto: Jonas Lindkvist

Hammarby är nykomling i damallsvenskan 2021. Och målsättningen framåt är hög.

– Vi siktar på att inom två-tre år vara i toppen av damallsvenskan, ta SM-guld och spela ute i Europa‚ säger sportchefen Johan Lager.

Stockholmsklubbarna har de senaste åren åkt som en jojo mellan damallsvenskan och den näst högsta serien.

Men 2021 spelar Hammarby, AIK och Djurgården alla allsvenskt – för första gången sedan 2010 – sedan de två förstnämnda klubbarna tagit klivet upp i höstas.

Hammarby genomförde på måndagen årets första fotbollsträning i snöslask på Södermalm i Stockholm.

– Jag tycker att det är kul, jag tror att det kommer bidra till intresset i damfotbollen, säger sportchefen Johan Lager apropå att tre 08-lag i år ska fajtas i samma tabell.

Stockholmsklubbarna kommer dessutom att stå upp bättre än tidigare, tror han.

– Fotbollen har utvecklats, vi är bättre förberedda nu i de här klubbarna – både organisatoriskt och ekonomiskt. Vi vet lite mer vad det innebär.

– Tidigare bytte klubbarna liksom plats med varandra, gick en upp åkte någon annan ner och samma spelare stannade kvar i damallsvenskan, bara bytte tröja. Nu har vi hela Sverige som upptagningsområde för värvningar och krigar inte längre bara om samma spelare. Marknaden har blivit större.

Hammarbys stjärnvärvning Madelen Janogy.
Hammarbys stjärnvärvning Madelen Janogy. Foto: Jonas Lindkvist

Hammarby har hittills värvat sex nya spelare, bland annat finländska landslagsspelarna Anna Tamminen (målvakt från Åland United) och Eva Nyström (back från Umeå IK). Ny är också landslagsmeriterade anfallaren Nina Jakobsson (Piteå) liksom det mest välkända namnet Madelen Janogy (landslagsanfallare från Piteå, även med erfarenhet från tyska Wolfburg).

– Madelen har ju verkligen varit i topp i Sverige, vi behöver ta sådana spelare om vi ska göra den resan vi har påbörjat, säger Johan Lager om 25-åringen som mentalt hade ett tufft 2020 men nu startar en ny resa.

– Hon är en spelare som passar in i vårt spel, vi vill spela en teknisk fotboll och behöver spelare som kan göra det lilla extra och utmana motståndarna.

Vi behöver ta sådana spelare om vi ska göra den resan vi har påbörjat.

Hur pandemin kommer att påverka seriefotbollen, och om publik kommer att tillåtas när damallsvenskan drar igång, återstår att se.

Hammarbys målsättning är däremot klar.

– Vi siktar på att inom två-tre år vara i toppen av damallsvenskan, ta SM-guld och spela ute i Europa‚ säger Johan Lager.

– 2021 ska det här laget etablera sig i damallsvenskan. Vi tror inte att vi räcker till hela vägen upp i toppen men vi bör inte vara inblandade i botten heller.

Läs mer:

Janogy har hittat glädjen efter tuffa tiden: ”Känner mig lugn”

Janogy klar för Hammarby

Hammarby tillbaka i damallsvenskan: ”Helt fantastiskt”

Ämnen i artikeln

Fotboll

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt