Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Hammarby håller krismöte om Aregawi

Foto: Jessica Gow/TT

Hammarby Friidrott har beslutat att hålla ett extra styrelsemöte för att diskutera Abeba Aregawis framtid i klubben. Detta sedan den svenska friidrottsstjärnan uppgett för Skatteverket att hon aldrig har bott i Sverige.

Även Sveriges olympiska kommitté (SOK) har engagerat sig i fallet och väntar på svar.

Läs mer: Aregawi avstängd för misstänkt dopning

Det var i helgen som Expressen avslöjade nya uppgifter om 1.500-metersstjärnan Abeba Aregawi.

Aregawi blev svensk medborgare sommaren 2012, men ska ha lämnat felaktig information till Migrationsverket när hon ansökte om sitt medborgarskap. I en utredning från Skatteverket framgår även att 25-åringen uppgett för Skatteverket att hon aldrig har bott i Sverige – tvärtemot vad hon tidigare sagt.

Aregawi tävlar för Hammarby, men klubben har hållit låg profil sedan avslöjandet. DN har sökt både ordföranden Ingvar Åström och vice ordföranden Ulrika Hellberg utan framgång, men på måndagsförmiddagen publicerade man till sist ett uttalande på sin hemsida.

Där framgår att Hammarby i dagarna ska hålla ett extra styrelsemöte om Aregawi-fallet. 

”Med anledning av det media i helgen avhandlat angående innehållet i Skatteverkets omprövningsbeslut av Abeba Aregawis deklarationer under inkomståren 2010-2013 och de uttalanden som gjorts i olika forum i samband med detta så har styrelsen beslutat att hantera frågan under ett extra styrelsemöte i början av denna vecka för att gemensamt sätta sig in Abeba-ärendet och dess konsekvenser för vår förening", skriver ordföranden Åström.

Vad styrelsen kommer fram till kommer att presenteras efter mötet.

Hammarbys tidigare chefstränare Per Synnerman sade till Expressen i lördags att det är ”uppenbart att Abeba aldrig har velat det här. Det är andra som har velat saker. Framför allt personer inom Hammarby”. Synnerman riktade dessutom stark kritik mot Svenska friidrottsförbundet.

Aregawi tävlade för Etiopien under OS 2012, men har därefter vunnit två VM-guld och ett EM-guld för Sverige.

– Hela förbundsstyrelsen, som fattade beslut i den här frågan, var under tron att det här var en tjej som ville bo i Sverige och tävla i Sverige, har friidrottsförbundets tidigare generalsekretare, Anders Albertsson, sagt till Expressen.

– Jag känner mig förd bakom ljuset.

Förbundet ska enligt tidningen fatta beslut om Aregawis framtid vid sitt årsmöte 18 mars, men även Sveriges olympiska kommitté (SOK) har anledning att titta närmare på frågan. Sedan 2013 har Aregawi haft ekonomiskt så kallat verksamhetsstöd från SOK. Hur mycket pengar det rört sig om vill verksamhetschefen Peter Reinebo inte avslöja.

Om uppgifterna från Skatteverkets utredning säger Reinebo till DN:

– Vi har haft ett resonemang med friidrottsförbundet, som kommer att ställa kontrollfrågor till Aregawis agent i Holland.