Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-30 02:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/hammarby-sanker-spelarlonerna-kraftigt/

Sport

Hammarby sänker spelarlönerna kraftigt

Alexander Kacaniklic och övriga spelare, ledare och medarbetare i Hammarby har gått med på kraftiga lönesänkningar.
Alexander Kacaniklic och övriga spelare, ledare och medarbetare i Hammarby har gått med på kraftiga lönesänkningar. Foto: Sören Andersson/TT

Hammarby tacklar elitfotbollens svåra ekonomiska kris med kraftiga lönesänkningar för spelare och ledare.

Många får 20 procent mindre i plånboken varje månad.

TT Text

I veckan träffade fotbollsallsvenska Hammarby en överenskommelse med spelare, ledare och övriga medarbetare om lönesänkningar.

Avtalet kan komma att gälla året ut.

”Att det kommer att bli spel utan publik när säsongen väl drar i gång är mer eller mindre ett faktum, i värsta fall kan större delar av säsongen komma att spelas utan publik. Det kortsiktiga intäktsbortfallet för klubben riskerar att bli omfattande. Som en del i det ekonomiska åtgärdsarbetet har klubben nu kommit överens med spelare, ledare och medarbetare angående lönesänkningar under 2020,” skriver klubben på sin hemsida.

Där påpekar också klubbens vd Henrik Kindlund:

– Vi arbetar utifrån ett par olika scenarier beroende på när vi kan komma i gång med full publik på våra matcher. I bästa utfallet räknar vi med ett intäktsbortfall på cirka 15 miljoner och i värsta fall med ett bortfall på 65–70 miljoner kronor för 2020.

Hammarby har sedan i mars arbetat hårt på kostnadssidan. En mängd samarbetsavtal och konsultavtal har sagts upp och sedan i början av april är samtliga medarbetare korttidspermitterade.

Nästa steg var rejäla lönesänkningar.

– Spelare, ledare och övriga anställda som tjänar över 55.000 kronor per månad går ner 20 procent i lön, de som tjänar 10.000–55.000 kronor i månaden går ner 15 procent i lön, och de som tjänar under 10.000 kronor i månaden går ner 10 procent i lön. Lönereduceringen är kopplad till de olika scenarier vi har arbetat fram, vilket i praktiken innebär att vi börjar med en tremånadersperiod som börjar i juni. Om vi mot förmodan inte kan ha full publik från september så förlängs lönereduktionen automatiskt fram till det datumet vi antingen har full publik på våra matcher eller att säsongen är slut, säger Kindlund.

Han tillägger att lönesänkningen är en stor kostnadsbesparing och tackar spelare och medarbetare för viljan att hjälpa klubben i en svår situation.