Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Hammarby sparkar Aregawi

Abeba Aregawi i Hammarbydressen 2012.
Abeba Aregawi i Hammarbydressen 2012. Foto: Bildbyrån

Dopningsanklagade 1500-meterslöparen Abeba Aregawi får nu sparken av sin klubb Hammarby IF Friidrott. Det skriver klubben på sin webbplats.

Det var en enhällig styrelse som på tisdagskvällen beslutade att bryta alla kontakter med friidrottsstjärnan.

Enligt klubben grundar man beslutet dels på Skatteverkets utredning om Aregawis deklarationer 2010 till 2013 och dels på det internationella friidrottsförbundets besked om att hon testats positivt för dopning.

Aregawi väntar nu på att även b-provet ska analyseras.

”Styrelsens beslut grundar sig inte enbart på misstanken om att hon använt otillåtna preparat utan även på den för oss nya utsagan om att hennes intention aldrig varit att bosätta sig i Sverige samt hennes bristande engagemang i vår förenings tävlingsverksamhet”, skriver ordförande Ingvar Åström på webbplatsen.

Friidrottsstjärnan har uppgett för Skatteverket att hon aldrig har bott i Sverige. Något som tidningen Expressen kunde avslöja den 27 februari. Tidigare hade hon, i samband med att hon ansökte om svenskt medborgarskap, uppgett att hon bodde i Sverige.

Två dagar senare kom beskedet att Aregawi stängs av det internationella friidrottsförbundet sedan ett dopningsprov visat att hon tagit otillåtna medel.