Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Ung målvakt hjälte när Hammarby tog premiärseger

Hammarby fick en drömstart när handbollsligan drog igång på fredagskvällen. Seger med 28–25 (12–12) mot IFK Skövde, inför drygt 900 åskådare i Eriksdalshallen.

Stor matchhjälte 18-årige målvakten Fabian Norsten, som var rena väggen i matchens slutskede, i sin debut i högsta serien.

Norsten är ny för säsongen från Tyresö. Och sista kvarten, när Hammarby gick från 19-19 till seger, svarade Norsten för fem kvalificerade räddningar. Hans totala räddningsprocent var imponerande 53,85.

– Det är de där sekvenserna jag gillar att spela i, det är då jag gillar att vara på planen som mest. En jäkligt kul premiär, att få gå in och stänga lite, sade Norsten.

– Skövde är ett bra lag, har värvat lite, så man får vara nöjd med att vinna med tre bollar.

Hammarby inledde matchen starkt. Adam Norman stänkte in ett par bollar tidigt, och Hammarby gick fram till tremålsledning innan Skövde fick ordning på försvarsspelet.

Det var länge en jämn match. Skövde var nära att göra ett litet ryck i mitten av andra halvlek. Ledde 17–14 och hade ett avslut i stolpen. Sedan började Fabian Norsten storspela mellan stolparna. Samtidigt som Hammarby började få rejäl utdelning offensivt.

Spelande tränaren Patrik Fahlgren satte 21–20 på straff med knappa tio minuter kvar. Sedan förde Hammarby matchen.

– Underbart att få börja med en seger, sade Fahlgren.

– Vi har slitit sedan 14 mars, och pratat om den här premiärmatchen. Vi har haft den som en målbild för att orka under uppehållet. Och vi gör precis det vi pratat om hela tiden. Det är fantastiskt att få ett kvitto på att vi är på rätt väg och gör mycket bra saker.

När kände du att ni fick grepp om matchen?

– Flera gånger, om man kan säga så. Men det var väl i mitten av andra halvlek, när vi tog ledningen med ett, två och tre mål.

– Men även om de var nära att komma ikapp så tyckte jag vi behöll kylan och spelade disciplinerat.

I första halvlek, när Skövde gick ikapp väntade man på en plan B anfallsmässigt hos er.

– Ja, det var nog så. Vi skulle gjort byten lite tidigare för att få in fräscha fötter. Men jag tycker vi gjorde läxan till andra halvlek, bytte runt lite mer, och var nog lite piggare (än Skövde) när det skulle avgöras.

Målvakten Fabian Norsten framstod som matchens lirare.

– Ja, det var han väl, om jag får bestämma. Han har helt klart ett par matchavgörande räddningar, det är inget snack om den saken.

– En fantastik kille. En av de största målvaktstalangerna vi har i det här landet. Jättekul att han ville komma till oss och fortsätta sin utveckling i den miljön som vi försöker bygga.

Hur långt ska det bära för er den här säsongen?

– Det får vi se. Men vi har ju sagt att vi inte vill vara med i handbollsligan om vi inte siktar på slutspel. 

– Men man ska prata i prestationstermer. Vi måste vara så bra som vi var i dag om vi ska kunna vinna matcher. Vara noggranna, disciplinerade, jobba hårt och fortsätta utvecklas. Då har vi chansen att kriga om den där sista slutspelsplatsen.

Läs mer: Mystiska försvaret Hammarbys vapen

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.