Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Hammarbykaptenen tackade för sig med nytt kontrakt

En rörd Jonatan Wenell (nummer 2).
En rörd Jonatan Wenell (nummer 2). Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

Efter sju år i klubben tackade han för sig

Lagkaptenen avslutade sin tid i grönvitt med ett nytt ligakontrakt för sitt Hammarby.

– Fantastiskt och skönt att vi vann och gjorde det på ett så övertygande sätt, sa en tårögd Jonatan Wenell efter 31–21 (11–12) mot Amo.

Tårarna rann inte bara på grund av lättnad över ett säkrat ligakontrakt.

Torsdagskvällen blev inte bara ett avslut på ett nervkittlande kval utan också ett farväl till Hammarby för 27-årige Jonatan Wenell, som efter sju år i klubben lämnar för familjelivet i Göteborg.

Något som uppmärksammades med blommor samtidigt som hemmapubliken sjöng och jublade över segern i Eriksdalshallen.

– Jag visste inte att de skulle meddela att jag inte skulle fortsätta så jag blev väldigt rörd över det. Är så tacksam för det klubben och mina lagkamrater gett mig under mina sju år, sa Wenell efter att segersången i omklädningsrummet lagt sig.

Vad tar du främst med dig från åren i Hammarby?

– Det är så mycket mer än bara Hammarby. Dels har jag fått min handbollsskolning härifrån. Sen framför allt kompisar och vänner för livet och en relation till Stockholm och till fansen som är helt otrolig.

Även om 31–21 vittnade om en överkörning så var det länge nervösa miner för hemmasupportrarna.

Gästerna från Alstermo gjorde precis det de gjorde från start förra mötet i Eriksdalshallen, nämligen med att ta ut målvakten vid varje anfall. Men medan André Nyström i målet kanske avverkade flest löpmeter av alla i bortalaget så var receptet, likt inledningen av förra mötet, till en början smakrikt.

Det blev en del bollar i öppen kasse bakåt – likväl hade man i takt med bortafansens trummor arbetat till sig en pausledning med 12–11.

Hammarby vaknade även dock den här gången också, och gjorde det med besked.

Pang, pang, pang av Johan Nilsson och på det en ”japanare” av Nils Pettersson på pass från målvakt.

11–12 hade blivit 15–12.

Redan då kändes kontraktet mer eller mindre säkrat.

Timeout begärdes av Amo och tränare Andreas Stockenberg.

Men skadan var redan skedd – och lilla Amo orkade helt enkelt inte i resten av matchen. Samtidigt som en storspelande Anton Hellberg i målet stoppade det mesta som gästerna lyckades skapa rann det i väg.

Sista tio minuterna blev en klang och jubelföreställning för en speaker och en publik i extas.

– Vi visste att de skulle gå på knäna sista tio. Sen fick vi ett par lätta bollar i början och när de spelar sju mot sex så kan man ju straffa dem väldigt snabbt och lägga in den i öppet mål, säger Johan Nilsson efter att med sina nio mål på kontot framåt lett vägen för hemmalaget.

Nilsson, som varit i Hammarby sedan 2008, har varit med under hela lagkapten Wenells tid i ”Bajen”.

– Vi är väldigt sammansvetsade och hänger mycket på sidan av plan så det är nästan som att tappa en familjemedlem. Så klart det är tråkigt även om man förstår varför han flyttar. Jättekul för honom men tråkigt för oss.

Även Alexander Morsten tackades av efter matchen. Men en ersättare till de två kuggarna är redan mer eller mindre klar. Från tyska Bundesliga.

Ni får ju in en viss Patrik Fahlgren i stället.

– Han är ju en spelare med väldigt mycket rutin. Ska bli intressant vad han ska tillföra, säger Nilsson.

I bortaomklädningsrummet var det mindre glada miner. Även om det fanns en känsla av stolthet.

– Vi kämpade på bra och är jättenära i alla tre matcherna. Det är stolpe in och stolpe ut. Jag tycker vi ska vara stolta som fasen. Vi har verkligen gjort allt, säger Oliver Olsson, som briljerade från vänsterkanten med nio baljor.

Det räckte dock inte, vare sig för Olsson eller för hans Amo.

– Vi orkar helt enkelt inte. Vi går runt på för få gubbar och de är bredare än vad vi är, säger tränare Andreas Stockenberg efter det som blev hans sista kväll med gänget på den stora scenen.

Redan innan kvalet började stod det klart att Stockenberg inte skulle förlänga sitt kontrakt.

Med sig vidare tar han med sig stolthet.

– Jag är stolt både vad jag gjort och vad föreningen har gjort. Över tre matcher står vi upp bättre än vad jag trodde faktiskt.

Samtidigt som Hammarby säkrade kontraktet så gjorde Aranäs detsamma när de besegrade Önered i tredje raka matchen. Även Karlskrona kan ordna nytt kontrakt vid seger på söndag mot Tyresö.