Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-02-24 23:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/hammarbys-forlustrad-historisk-fansen-undrar-vad-vi-haller-pa-med/

Sport

Hammarbys förlustrad historisk: ”Fansen undrar vad vi håller på med”

Det går tungt för Hammarby i elitserien. Kanske vändningen kommer nu när lagkaptenen Robin Sundin är tillbaka efter skada.
Det går tungt för Hammarby i elitserien. Kanske vändningen kommer nu när lagkaptenen Robin Sundin är tillbaka efter skada. Foto: Kenta Jönsson/Bildbyrån

Sju raka förluster och just nu utanför slutspel.

Hammarby bandy krisar i elitserien efter en historiskt svag säsong.

På onsdagen väntar Frillesås BK i ett bottenmöte på Zinken.

– Fansen undrar vad vi håller på med, säger lagkaptenen Robin Sundin.

Hammarby har inte vunnit sedan laget besegrade Bollnäs med 4–3 strax före nyår. Efter det har Hammarby förlorat sju raka matcher.

Det har inte hänt i modern tid och vi får backa till säsongen 1995–96 när Bajen senast missade slutspel.

– Det är inget fel på ambitionen, men vi kanske har kört för mycket en och en i stället för att göra saker gemensamt, säger Robin Sundin som nyligen gjort comeback efter åtta missade matcher på grund av en axelskada.

Från läktarplats har 37-åringen som spelar sin 14:e säsong och knappt har missat någon seriematch under alla år fått se sitt lag rada upp förluster.

– När man som lag kommer in i en dålig trend och lite av en uppförsbacke är det lätt att det blir ryggmärg och reptilhjärna. Man kliver in i fel hjulspår. Vi har gjort det bra stundtals, men vi har inte lyckats knyta ihop säcken, säger Robin Sundin.

Han vill inte tala om kris, men visst är läget bekymmersamt.

– Det är så lite som behöver förändras för att det ska tippa över åt andra hållet, säger Robin Sundin.

Han fortsätter:

– Det handlar inte om att folk blivit dåliga bandyspelare överlag utan mer om att göra rätt och vara konsekvent i det vi bestämmer.

Skulle Hammarby missa slutspel är det en stor missräkning.

– Vi har 16 poäng kvar att spela om. Det är inte så att vi behöver vinna alla dom. Men vi ska se till att vända trenden på onsdag och så tar vi det därifrån. Det har varit en speciell säsong, men det betyder fortfarande väldigt mycket för oss att gå till slutspel, säger Sundin.

Hammarby har varit hårt drabbat av skador, förutom Sundin även David Pizzoni, klubbens två kulturbärare.

Ytterligare ett avbräck kom när meriterade Alexander Jegoritjev också blev skadad och samtidigt drabbades av hemlängtan. Ryssen hade sin familj, fru och två barn, kvar hemma i Ryssland och bad om att få lämna.

– Man ska inte skydda sig bakom att folk har varit skadade, men det är klart att när man plockar in nya spelare på nya positioner mitt under säsongen blir det inte lätt för någon.

Skadorna har slagit hårt mot en redan tunn Bajentrupp.

– Det är väl bara Villa och AIK som sticker ut med breda trupper. Resterande lag har väldigt tunna trupper och blir sårbara när nyckelspelare försvinner. När man då mitt under säsongen har lutat sig kring ett visst grundspel och på vissa individer blir det tufft, säger Robin Sundin.

Han fortsätter:

– När man åker på uddamålsförluster och inte får resultaten med sig är det inte bara att trycka på en knapp när det gäller självförtroendet. Det är hårt arbete som krävs för att det ska vända och det är enda vägen fram för oss från och med nu.

Nu finns ingen publik på matcherna, men fansen hör väl av sig ändå. Hur känner man av att det går till dåligt?

– Självklart är de besvikna och undrar vad vi håller på med. Vi måste visa dem att vi kan bättre. Det är upp till oss allihopa att göra det tillsammans och inte tappa matcherna på slutet som vi gjort. Vi måste hitta ett sätt att börja vinna, säger Robin Sundin.

Efter bortaförlusten mot tippade bottenlaget Frillesås i lördags finns nu chansen till snabb revansch mot hallänningarna som visat form senaste månaden.

– Det är skönt att det vänder direkt. Vi vet exakt hur dom spelar och hur vi ska kunna vinna. Men det är ett skickligt lag som håller sig till en spelidé som de tror på. För oss är det hårt arbete och det är enda vägen fram.

Läs mer: Hammarby tillbaka på Zinken: ”Det har varit stenhård lobby”

Ämnen i artikeln

Bandy

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt