Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Hammarbys herrar står upp för kvinnor

Peter Svensson, UN Women Stockholm och Petra Engberg, UN Women Sveriges organisationssekreterare, poserar tillsammans med Hammarbyspelarna Kennedy Bakircioglu, Jan Gunnar Solli och Pablo Pinones Arce samt klubbens vd Henrik Kindlund.
Peter Svensson, UN Women Stockholm och Petra Engberg, UN Women Sveriges organisationssekreterare, poserar tillsammans med Hammarbyspelarna Kennedy Bakircioglu, Jan Gunnar Solli och Pablo Pinones Arce samt klubbens vd Henrik Kindlund. Foto: Nicklas Thegerström

Fler män ska aktivt stå upp för kvinnors rättigheter. Och fler män ska våga ifrågasätta diskriminerande jargonger.

Som första idrottsklubb i Sverige har Hammarby Fotboll ställt sig bakom FN-kampanjen ”He for she”.

– Jag vill vara en förebild, säger lagkaptenen Kennedy Bakircioglu.

– Män påverkar män.

Det slår Hammarbys vd Henrik Kindlund fast när han greppar mikrofonen inför drygt 400 personer.

Det är kvällen efter Hammarbys derbyseger mot AIK, och iklädda kostym har hela Hammarbytruppen tagit plats på scenen på Café Opera i Stockholm.

Kvällen är startskottet för Hammarbys roll i FN-kampanjen ”He for she”. Sveriges nationella kommitté inom UN Women (FN:s enhet för jämställdhet) har samlat förespråkare och publik för några timmars mingel och presentationer.

Henrik Kindlund för Stockholmsklubbens talan.

– Det här handlar om en fortsättning på vårt värdegrundsarbete, säger han.

– Man ska ha ett schyst beteende, men det räcker inte. Man måste också säga ifrån. Män ska ta avstånd från andra mäns attityder och beteenden.

Petra Engberg, organisationssekreterare i svenska UN Women, utvecklar för DN:

– ”He for she” handlar om att jämställdhet inte bara är en kvinnofråga. Det är viktigt att män och pojkar också tar sitt ansvar, agerar. Framför allt när det handlar om mäns våld mot kvinnor.

Som andra idrottsklubb i världen, spanska Valencia var först, är Hammarby ambassadör för FN-kampanjen.

”He for she” lanserades av UN Women i fjol och fick stor uppmärksamhet när skådespelaren Emma Watson höll ett engagerat tal i FN, där hon uppmanade män att ta ställning för kvinnors rättigheter.

– De (UN Women) kom och visade det talet. Det gick rätt in i hjärtat, säger Hammarbyanfallaren Linus Hallenius.

Vilket ansvar har idrottsrörelsen och idrottsstjärnor i sådana här frågor?

– Vi har jättestort ansvar så klart. Vi kan ju påverka väldigt mycket, framför allt unga personer. Alla som följer Hammarby kommer väckas av den här frågan nu. Vi vill ha ett jämställt samhälle, fritt från våld.

Norske backen Jan Gunnar Solli håller med.

– När det handlar om mänskliga rättigheter är det bra att ta en ståndpunkt och visa utåt vad man står för, inför fans och supportrar som av och till kan ha en annan hållning, säger han.

– Man kan inte rädda alla, men man kan få många att tänka om. Det är essensen.

Han fortsätter:

– Jag tror att många har värderingarna som ”He for she” står för, men man kan göra så mycket mer. Det viktigaste är att du säger till och säger ifrån när du ser något som inte är okej.

Hur lätt eller svårt är det?

– Många i dagens samhälle gillar inte konfrontationer, men om man inte säger till när man ser något som är orätt – då blir det ju lite som ett skådespeleri.

– Har man varit med om det en gång känns det i kroppen efteråt hur ont det gör. Man ångrar att man inte sa ifrån.

Kampen mot mäns våld mot kvinnor är central för UN Women. Men ser man just till fotbollen och idrotten kan arbetet också handla om jargonger och attityder i omklädningsrum, på fotbollsplaner och på läktarplats.

Där kan små mikrohandlingar få makroeffekter, menar Peter Svensson, styrelseledamot i UN Womens Stockholmskommitté och den som såg till så att Hammarby blev involverat i ”He for she”-kampanjen.

Många i dagens samhälle gillar inte konfrontationer, men om man inte säger till när man ser något som är orätt – då blir det ju lite som ett skådespeleri.

I fjol engagerades Peter Svensson, som då inte representerade UN Women, av Sef (Föreningen svensk elitfotboll) för att utbilda de svenska elitklubbarna i en uppförandekod.

Ska man få till en beteendeförändring måste vi män vara med i det här”, säger tränaren Nanne Bergstrand. Foto: Nicklas Thegerström

Den bild av svensk fotboll som Svensson, med utgångspunkt i det arbetet skissar upp, är knappast vacker. Det handlar om hat och könsord som slungas från allsvenska läktare, om ledare och spelare som kallar varandra för ”kärringar” – och om barn och unga som skolas in i en sexistisk och macholiknande kultur.

Visserligen har jargong och språkbruk på senare år förändrats. Det menar exempelvis Hammarbys vd Henrik Kindlund. Men fort- farande finns mycket att jobba med.

– Att det har förändrats betyder ju inte att det är bra, säger Peter Svensson.

– Att det har varit sämre än så här säger snarare en hel del.

Under sitt arbete med uppförandekoden menar Svensson att han endast mötte ett fåtal svenska klubbar som på allvar var engagerade i värdegrundsfrågor.

Hammarby var en av dessa.

I april i år kontaktade han Bajen på nytt, och i september blev ”He for she”-samarbetet officiellt.

– Hammarby var en av få klubbar där alla ungdomsspelare och alla A-lagsspelare visste vad deras uppförandekod handlade om, säger Svensson.

– Genom oss kommer de fortsätta att titta på hur de jobbar med jämställdhet.

Kennedy Bakircioglu är lagkapten i Hammarby. På videoklipp frontar 34-åringen ”He for she”, och talar under lanseringen på Café Opera engagerat om kampanjen.

– Jag vill att min dotter och alla kvinnor ska känna sig säkra, säger Bakircioglu och tillägger apropå språkbruket på allsvenska läktare:

– Man ska försöka påverka det mesta, självklart. Till exempel fula ord mot kvinnor eller flickor. Är man vid en läktare och får höra något sådant och har modet att gripa in, då tycker jag att man ska göra det.

Vad kan du göra i vardagen?

– Jag vill vara en förebild och visa att man ska tänka en extra gång på hur man uttalar sig.

Hammarbytränaren Nanne Bergstrand är inne på samma linje.

– Det är viktigt att vi tar ställning i de här frågorna och är lite av föredömen, säger han.

– Ska man få till en beteendeförändring måste vi män vara med i det här.

Hammarby må vara den första svenska klubben vars värdegrund nu utvecklas ihop med FN:s kvinnoorgan. Men fler elitklubbar har försökt sätta frågor om könsroller, sexism och homofobi på agendan.

För konkurrenten AIK ledde dock arbetet ”Fotboll för alla” till hot och trakasserier. Projektet kallades av supporterfalanger för politiskt och initiativtagaren Sofia B Karlsson hotades i vintras bort från sin post.

Finns motsättningar också kring Hammarbys projekt?

– Det finns det säkert, säger Nanne Bergstrand.

Oroar du dig för att det som hände i AIK ska hända också hos er?

– Blir det så får vi stå upp.