Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Hammarbys målvakt: Bara att rätta in sig i ledet

Tre matcher på fem dagar. Det blir en tuff ”nystart” för Hammarby med det nya tränarparet.

Och fortfarande vill ingen prata om vad som låg bakom att förre tränaren fick sparken.

”Det är väl bara att rätta in sig i ledet”, säger målvakten Patrik Hedberg.

Turbulensen har lagt sig. Nu är det bandy som gäller för Hammarby. När Bollnäs kommer till Zinkensdamm i kväll är det nya tränarparet Stefan ”X:et” Erixons och Anders Östlings första match.

– Jag tycker det ska bli roligt att komma i gång. Vi har inte haft så lång tid på oss. Vi ska försöka göra det så bra som vi kan, säger Anders Östling.

”X:et” är en ikon för publiken på Zinken. Efter att ha avslutat spelarkarriären förra året, klev han in i rollen som sportchef inför den här säsongen.

Strax före jul hoppade han dock av. Det blev för mycket jobb när det inte fanns en klubbchef.

Men nu är han tillbaka i rollen som tränare. Vid sin sida har han en gammal landslagskompis, Anders Östling, som avslutade sin karriär med spel i Tillberga förra året.

Båda har bara kontrakt säsongen ut och kom in som nödlösningen sedan styrelsen sparkat den förre tränaren Magnus Brodén för några veckor sedan.

– Det är inte så stor idé att titta på det som varit, utan man får titta framåt och hitta några bitar här och där som man behöver fokusera lite mer på inför slutspelet, beskriver Anders Östling hur den första tiden som Hammarbytränare varit.

– Stefan har ju varit i Hammarby länge och känner ju till grundidén och hur de spelat. Det har vi försökt jobba vidare med.

Har ni haft samtal med spelarna om det som varit?

– De som har velat har haft det och de som inte behövt det har inte haft det. Man försöker ändå lyssna av med alla, men vårt fokus har ändå varit att titta framåt, säger Anders Östling.

Läs också: Bollnäs bara vinner med Hellmyrs i ny roll

Målvakten Patrik Hedberg var en av de få spelare som offentligt kritiserade beslutet att sparka Magnus Brodén.

– Jag visste ingenting och jag har alltid gillat att ha Magnus som tränare. Jag tycker fortfarande han är den bäste tränare jag haft.

– Men det är styrelsen som ska ta beslut och det har de gjort så då är det väl bara att rätta in sig i ledet. Sedan är det väl svårt att få alla att tycka samma sak, säger Patrik Hedberg som ändå beskriver stämningen i truppen som bra.

– Det är klart att vissa tagit det hårdare än andra, men vi repar mod och nu kör vi på. Det är bara att göra det bästa vi kan.

Patrik Hedberg, som haft en mycket bra säsong i målet så här långt, ser fram emot de sista tre seriematcherna.

– Varje match är som en slutspelsmatch. Det är bara roligt när det är tuffa matcher, det är de matcherna man vill spela.

Hur har det varit med det nya tränarparet?

– Det har varit bra, det är ingenting konstigt med ”X:et”, så vi behöver inte starta från noll. Sedan är det väl mest upp till oss själva nu och få det att dra åt samma håll.

Hammarby ligger femma i tabellen inför kvällens match mot Bollnäs. Åtta poäng bakom serieledande Västerås som man möter i sista matchen hemma på tisdag i nästa vecka och tre poäng bakom kvällens motståndare, Bollnäs.

De fyra första lagen får hemmaplansfördel i kvartsfinalerna, hur viktigt är det?

– I bland kan det vara skönt att åka bort och spela den där första matchen. Man har ingen press på sig som bortalag, säger Östling, men Patrik Hedberg håller inte med:

– Det är oerhört viktigt. Alla lag är väl egentligen bäst hemma.

Patrik Hedberg är en av de 13 spelarna i truppen som har kontrakt även nästa säsong. Enligt ordföranden Jens Göthberg har man redan börjat föra samtal om nästa säsong.

Tränarfrågan måste, enligt Jens Göthberg, vara löst direkt efter SM-finalen den 19 mars.

– Allt är öppet. Vi gjorde en ganska gedigen avscanning efter att vi meddelat Magnus att han blev arbetsbefriad. Det var en del intressanta namn som dök upp där, men sedan ska det passa också med civila jobb och annat, säger Göthberg.

– Just nu känns det att vi har en bra lösning för resten av säsongen och så tar vi det andra sedan.

Tuff avslutning

Hammarby avslutar med tre matcher på fem dagar:

12/1 Hammarby-Bollnäs

14/2 Broberg/Söderhamn- Hammarby

16/2 Hammarby-Västerås SK

Så spelas kvartsfinalerna:

Åtta lag går vidare till slutspel. De fyra första lagen väljer motståndare i kvartsfinalerna. Ettan väljer först, sedan tvåan och så vidare. Matcherna spelas i bäst av fem matcher där ettan till fyran har hemmaplansfördel och alltså får spela en eventuell femte och avgörande match på hemmaplan.