Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Hammarbys målvakt: Håller inte att släppa in så många mål

Målvakten Patrik Hedberg har gjort bra matcher mot Sandviken i kvartsfinalerna, men trots det har Hammarby släppt in 21 mål på tre matcher. ”Man måste ha superkoll på deras skyttar annars smäller det direkt”, säger han.
Målvakten Patrik Hedberg har gjort bra matcher mot Sandviken i kvartsfinalerna, men trots det har Hammarby släppt in 21 mål på tre matcher. ”Man måste ha superkoll på deras skyttar annars smäller det direkt”, säger han. Foto: Thomas Karlsson

Hammarby lyckades inte bara vinna mot Sandviken i torsdags och tvinga fram en fjärde match på Zinken. Bajen fick även stopp på ”Stålmännens” fruktade hörnskytte.

På 13 hörnor gjorde Sandviken inga mål.

”Man måste ha superkoll på deras skyttar annars smäller det direkt”, säger målvakten Patrik Hedberg dagen efter Hammarbys 7–6-seger i Göransson arena.

Sandviken hade gjort sex hörnmål i de två inledande kvartsfinalerna, men trots massor av lägen brände Christoffer Edlund, Patrik Nilsson och andra spelare plötsligt allt i torsdags.

– Fruktansvärt skönt att få vinna en match och jag tyckte att vi förtjänade det. Vi var bättre än Sandviken den här gången, säger Patrik Hedberg i samband med fredagens korta träning på Zinkensdamm.

Han varnar dock för att Sandviken kommer att göra sitt yttersta för att stänga matchserien på lördagen.

Hammarby måste stärka defensiven ett par snäpp för att tvinga fram en femte och avgörande match på måndag.

Trots att Hedberg har släppt in 21 mål på tre matcher har han gjort bra matcher – och många fina räddningar.

– Det kommer aldrig att hålla i längden att släppa in sex, sju, eller åtta mål mot ett lag som Sandviken, säger Hedberg som stått 28 av 29 matcher under säsongen.

Det är bara hemmamatchen mot Gripen Trollhättan han missade.

Precis som för alla andra målvakter är det något speciellt att möta Sandviken med Christoffer Edlund, Patrik Nilsson och Erik Pettersson.

Tillsammans har trion gjort 131 mål elitserien och slutspelet.

– Det gör ingen skillnad vem av dem som skjuter. Man ser bara att det ska komma ett bra skott och det är där mitt fokus ligger, säger Patrik Hedberg.

På frågan vem ur trion som skjuter hårdast kommer svaret snabbt.

– Erik Pettersson, han skjuter otäckt hårt!

Sandvikens senaste storstjärna har missat de två senaste matcherna på grund av en blindtarmsoperation.

– Jag pratade med honom efter matchen i torsdags. Han skulle träna på fredagen. Vi får se om han spelar, säger Patrik Hedberg.

Det var många av Hammarbys fans som hade planerat för en bandyfri lördag och i ZInkentältet var det rabatt på biran senast...

Men nu blir det minst en hemmamatch till för Hammarby.

– Nu är det helt öppet igen. Från att ha varit ”halvdöda” är vi vid liv igen. Det blir superhäftigt att få komma ut på Zinken och möta våra fans igen, säger Patrik Hedberg.

Hammarbymålvakten tror på en liknande matchbild som i fredags.

– Vi har inget att välja på, vi måste framåt för att vinna Men det spelar ingen roll hur det ser ut. Bara vi vinner, säger Patrik Hedberg.

Kanske gynnar det Hammarby att matchen spelas utomhus. Sandviken är ju vana med att spela hemmamatcherna och träna under bra förhållanden inomhus.

– Jag lägger ingen värdering om Sandviken är ett bättre lag inne eller ute. Det är bara att konstatera att det är ett jäkligt bra lag vi möter, säger Hedberg.

Kanske kan ett busväder gynna Bajen?

– Jag vill ha bra väder, men ingen sol i ögonen tack, säger Patrik Hedberg.

Rapport från en Bajenträning…

Var?

Zinkensdamms IP.

Hur var vädret?

Nollgradigt, molnligt och nästan vindstilla – helt perfekta förhållanden med en hård och jämn is.

Hur många var med?

18 utespelare, två målvakter och tränarna Stefan Erixon och Anders Östling.

Hur länge höll man på?

45 minuter och längre behövs inte under slutspelstider. Lagen är inne i ett intensivt matchande, men behöver åka av sig. Korta men intensiva övningar skulle man kunna säga.

Vad övade man på?

Spelvändningar, frilägen, tvåmål och hörnor förstås.

Varför hörnor?

Det är en otroligt viktigt del av bandyn – Hammarby stoppade Sandvikens 13 hörnor senast.

– Det handlar om att bestämma sig att få bollen på sig. Det gjorde vi senast, men inte i kvartsfinal ett och två, säger Hammarbys tränare Stefan ”X-et” Erixon.

Någon som inte spelar?

Hammarbys David Pizzoni Elfving stängs av tre matcher för det grova matchstraffet i samband med kvartsfinal 2 på Zinken i tisdags. Det innebär att han missar lördagens möte och eventuellt en avgörande match i Sandviken på måndag.

Svenska bandyförbundets disciplinnämnd var enigt i sitt beslut. Hammarby har överklagat beslutet hos Riksidrottsnämnden som kan häva avstängningen under utredningen.

I Sandviken är det frågetecken för anfallaren Erik Pettersson som nyligen genomgått en blindtarmsoperation.

Hur går det i matchserien?

Sandviken leder med 2–1. De två första slutade 8–3 och 7–3 till SAIK, den senaste vann Bajen med 7–6. Sandviken kan säkra en plats i semifinalen i eftermiddag.

Hur går biljettförsäljningen

Det pekar på en publiksiffra mellan 3 500 och 4 000 åskådare. Löningshelg, men avslag redan klockan 13.30. Hans Jansson