Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-03-29 21:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/hammarbys-rodic-villig-ga-ner-i-lon-i-coronakrisen/

Sport

Hammarbys Rodic villig gå ner i lön i coronakrisen

Vladimir Rodic har erbjudit sig att gå ner i lön för att Hammarby ska klara sig ur krisen.
Vladimir Rodic har erbjudit sig att gå ner i lön för att Hammarby ska klara sig ur krisen. Foto: Michael Erichsen/Bildbyrån

Coronakrisen slår hårt ekonomiskt, på alla plan. Inom fotbollen försöker klubbarna överblicka det ekonomiska bortfallet, och dess konsekvenser, som orsakas av den uppskjutna seriestarten.

Hammarbys Vladimir Rodic kände att han ville ge en hjälpande hand och förklarade för sportchefen Jesper Jansson att han var beredd att sänka sin lön.

– En fin gest, från en person som tänker till, säger Jansson till DN.

– Men i grund och botten försöker vi (som arbetsgivare) fullfölja våra åtaganden.

– Men vi måste vara förberedda på alla scenarier, och klubbledningen kikar självklart på hela vår organisation. Och det är viktigt att behandla alla lika, säger Jansson.

Magnus Erlingmark är generalsekreterare för Svenska elitfotbollsspelares fackförening (SFS). Han förklarar att det avtal om arbetstidsförkortning som häromdagen presenterades av Unionen omfattar alla anställda inom en förening, utom spelarna, som har separata avtal.

– Men i den situation vi befinner oss i måste alla ta sin del av ansvaret. Det är viktigt att klubbar kan leva vidare, säger Erlingmark.

– Speciellt spelare inom lagidrotter vet att gemensamt kan bli bra till slut.

Erlingmark betonar att det är nu är viktigt att förankra det här synsättet hos spelarfackets ombud ute i de olika klubbarna.

Läs mer: Spelarna i Elfsborg sänker sina löner

Läs mer: AIK permitterar spelare och ledare 

I skotska Hearts har den tidigare Evertonspelaren Steven Naismith dragit sitt strå till stacken genom att halvera sin lön. Hearts har länge varit i ett prekärt ekonomiskt läge, och den rådande coronakrisen mer eller mindre lamslår klubbens ekonomi.

Naismith är lagkapten och vill i den egenskapen visa vägen för spelartruppen, i ett läge då det handlar om klubbens långsiktiga överlevnad. Hearts ligger jumbo i skotska Premier League.

Hearts är en av de äldsta skotska klubbarna, bildad 1874, och har funnits med i skotska ligan sedan starten 1890/91.