Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Hammarbys tuffa vecka kan bli avgörande för allsvenskan

iloan Hamad , Björn Paulsen och Serge-Junior Martinsson Ngouali är alla nyckelspelare i det Hammarby som på onsdag ställs mot Malmö FF på Tele2 arena.
iloan Hamad , Björn Paulsen och Serge-Junior Martinsson Ngouali är alla nyckelspelare i det Hammarby som på onsdag ställs mot Malmö FF på Tele2 arena. Foto: SIMON HASTEGÅRD

Match på onsdag och match på söndag. Hemmamötena  mot krislaget Malmö FF och derbyfienden AIK är matcherna som kan avgöra vilket lag som vinner årets allsvenska.

Vinner Hammarby båda matcherna leder man med nio poäng med bara en match kvar före VM-uppehållet.

Inte illa av ett lag som – enligt tränaren –  bara spelar bra fotboll en kvart varje match.

Matcherna på Tele2 arena på onsdag och söndag har alla chanser att bli årets matcher. Alla ingredienser finns där.

• Malmö är mesta mästarlaget med Europadrömmar och en halv miljard i kassan som kraschat totalt i år. Den förnedrande derbyförlusten borta mot Trelleborg blev droppen som gav tränaren Magnus Pehrsson sparken.

Nu kommer man till Stockholm fyllda av revanschlust. De dyra spelarna måste visa att de är värda alla pengar. Den sportsliga ledningen att de satsat miljonerna rätt.

– Utmaningen börjar i Stockholm, säger sportchefen/tränaren Daniel Andersson som också slåss för sin egen heder, och kanske också, sin egen framtid i klubben.

Men faktum är: förlorar man på Tele2 är man 14 (!) poäng efter Hammarby, ett gap som knappast ens MFF kan ta igen.

• AIK är storebror som liksom Hammarby fortfarande inte har någon förlust – men som ändå ligger tre poäng efter Söderbröderna med en match mer spelad. Poängtappet hemma mot Östersund i måndags kan bli kostsamt i slutändan.

Samtidigt vet alla gulsvarta att allt är förlåtet om man vinner derbyt. Allt talar för att årets första riktiga toppmatch i allsvenskan kommer bli ett klassiskt derby: högt tempo och tuffa närkamper.

Men faktum är: vinner Hammarby först över Malmö FF och sedan också derbyt, så är AIK akterseglat med nio poäng.

– Får vi en bra start blir vi livsfarliga, sa Hammarbys tränare Stefan Billborn inför hemmapremiären mot Sirius. 

Nu har man fått den och självförtroendet i laget tycks kunna försätta berg. Två segrar på övertid mot Göteborg och Djurgården är tecken på ett lag som inte nöjer sig med en pinne när man kan ta tre.

Men trots segertåget muttrar alltid tränare Billborn efter matcherna. Han är aldrig nöjd. Hittills anser han att hans lag bara spelat riktigt bra fotboll omkring en kvart varje match.

– Den dag vi spelar bra i 30 minuter kommer inget lag att kunna slå oss, konstaterar Bajentränaren.

Frågan är om de roliga halvtimmarna inträffar onsdag och söndag?

Till sist: Tränarbyten kan ha effekt. Årets Hammarby är ett bevis på det. I januari fick Jakob Michelsen sparken och nu leder laget allsvenskan.

Var MFF hamnar är det för tidigt att sia om, men frågan man måste ställa sig är hur länge Jimmy Thelin är kvar som Elfsborgs huvudtränare efter förnedringen borta mot Häcken...

DN-elvan.Omgång 8

Målvakt:

Marko Johansson, Trelleborg

Backlinje: 

Felix Beijmo, Djurgården (2)

Andreas Johansson, IFK Norrköping

Alexander Blomqvist, Trelleborg (2)

Alexander Milosevic, AIK (2)

Mittfält:

Alexander Saletros, AIK

Junior, Hammarby (4)

Alexander Faltsetas, Häcken

Anfall:

Jiloan Hamad, Hammarby (6)

Freddie Brorsson, Trelleborg

Linus Hallenius, Sundsvall


Veckans hjärta

Kanske lite märkligt att välja någon som gör självmål och blir utvisad redan efter 20 minuter. Men Elfsborgs Robert Gojani försökte inte komma med några undanflykter efter matchen. Det hedrar honom.

 

Veckans lirare

Hammarbys Jiloan Hamad bevisar vecka efter vecka sin betydelse för Hammarby. Han leder skytteligan och han leder assistligan. Det gäller bara att njuta så länge han han blir kvar.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.