Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Han döms för Stefan Livs död

Vadim Timofejev, tidigare biträdande chef på flygbolaget Yak Service, har dömts för flygolyckan i Jaroslavl 2011.

44 personer – de flesta hockeyspelare – miste livet i olyckan, däribland svenske målvakten Stefan Liv.

Timofejev dömdes på onsdagen till fem år i straffläger – men benådades direkt i enlighet med Rysslands beslut om tillfällig amnesti för förstagångsförbrytare som gäller sedan i april i år.

Den 7 september 2011 var hockeylaget Lokomotiv Jaroslavl på väg till Minsk för en match i den ryska hockeyligan när planet, av typen Yak-42, störtade i samband med att det lyfte från flygplatsen.

Samtliga spelare ombord dog, däribland tidigare landslags- och HV71-målvakten Stefan Liv.

Haveriutredningen kom fram till att olyckan orsakats av piloterna, som ska ha bromsat planet under uppflygningen. Ryska åklagarmyndigheten menar att det fanns ett direkt samband mellan piloternas misstag och den utbildning som Timofejev, i egenskap av biträdande chef, hade det yttersta ansvaret för.

En av piloterna hade dessutom begått misstag tidigare utan att det lett till åtgärder från flygbolaget.

Timofejev har nu funnits skyldig till att ha brutit mot säkerhetsreglerna för flygtrafik, meddelar den ryska åklagarmyndighetens utredningskommitté.

– Jag är tacksam för den medkänsla som offrens anhöriga visat. Även om de känner stor sorg har de inte blivit känslokalla, sade Timofejev efter att domen meddelats, enligt nyhetsbyrån Tass.

Stefan Liv blev 30 år. Efter sin död har han hedrats på flera sätt, bland annat har gatan som leder till HV71:s hemmarena döpts om till ”Stefan Livs gata”.