Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

”Han var en häst du bara får uppleva en gång i livet”

Fredrik Persson.
Fredrik Persson. Other: Björn Larsson Rosvall/TT

Dagen efter det tragiska dödsfallet på Friends arena försöker fyrspannskusken Fredrik Persson att samla tankarna.

– Hästarna är som familjemedlemmar. Luma de Lux kom till mig redan 2003 och var en sådan häst som du bara får uppleva en eller max två gånger i livet, säger Fredrik Persson.

Tävlingarna på Friends arena var nästan är över när tragedin inträffade sent på söndagskvällen.

Fyrspannskusken Fredrik Persson var inne på arenan för prisutdelningen – efter en stark andraplats i världscupen – när hans ena häst 21-årige Luma de Lux föll ihop under ärevarvet.

Trots snabb hjälp gick inte hästens liv att rädda.

– Arrangörerna ska ha beröm för deras snabba agerande. De gjorde allt de kunde för att hjälpa hästen i det akuta skedet, säger Fredrik Persson.

Fyrspannskusken Fredrik Persson har tillhört eliten i många år och deltagit i flera mästerskap.

När Luma de Lux kom till hans stall var hästen sju år. Fredrik har sedan tålmodigt utbildat honom och 2010 gjorde hästen VM-debut.

– Han var en fantastisk häst. På tyska finns det ett uttryck som skulle kunna översättas med att det finns vissa hästar som både kan läsa och skriva – och med det menar man att de är kompletta och har hög status. Luma de Lux var en häst som både kunde läsa och skriva, säger Fredrik Persson.

– I Europas fyrspannskretsar var han känd som ”den vita nosen” för han hade en stor vit mule och en stor bläs.

Fredrik Persson tystnar en stund innan han fortsätter:

– Våra hästar tas om hand på bästa sätt. De är idrottare som får den bästa uppbackningen när det gäller allt från träning till foder så där känner jag att vi har gjort allt vad vi har kunnat. Sådana här händelser är tragiska, men tyvärr händer det både djur och människor.

– Jag vill också påpeka att det här inte hände under en maxprestation. Hästen hade skrittat av efter att vi hade varit inne på banan, och också stått stilla i tio minuter i väntan på prisutdelningen. På väg ut från banan kör vi sedan i sakta trav när det inträffar.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.